Slaap je slecht? Déze dingen moet je dan niet meer doen!

Met deze tips vol jij je voortaan wél uitgerust na het slapen

Goed slapen is niet standaard voor iedereen weggelegd. Je draait je op je buik, rug en zij, maar echt lekker slapen doe je niet. Je blijft onrustig en je voelt je ‘s ochtends niet uitgerust, zelfs als je toch wel hebt kunnen slapen. Hoe kan dat en, nog belangrijker, hoe los je het op?

“Ga in het leger”, zegt slaaponderzoeker William Chris Winter. Militairen hebben een heel strak regime. Opstaan, ontbijt, trainen, avondeten en weer naar bed. Dit gebeurt op gezette tijden en ondanks dat dat lang niet altijd makkelijk is, is dit wel dé manier om een goede nachtrust te krijgen.

Uitslapen is uit den boze
Het belangrijkste is iets wat we bijna allemaal fout doen. Als je niks hoeft in het weekend laat je de wekker uit staan. Fout! Je moet vooral niet uitslapen in het weekend als je uitgerust wakker wilt worden. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar je moet een ritme ontwikkelen. Als je dan weer uitslaapt in het weekend verstoor je dat ritme weer. Zo blijf je bezig. Ook dutjes worden niet op prijs gesteld. Wanneer je dit niet meer doet, zul je merken dat je een stuk beter zult slapen.

Hoe vroeg je moet je opstaan?
Veel mensen weten niet hoe laat ze de wekker dan moeten zetten. Volgens Winter verschilt dat per persoon.  “Kies een tijdstip dat bij jouw leven past,” vertelt hij Time magazine. “Als je om negen uur op je werk moet zijn en je hebt een reistijd van dertig minuten, kan acht uur een prima tijd zijn. Als je uitgebreid wilt douchen of ontbijten, sta je een halfuur eerder op. Belangrijk is dat je een realistisch tijdstip kiest dat past bij je dagelijkse ritme.” Als dat om elf uur is of om zeven uur maakt dan niet uit.

Waar je wel rekening mee moet houden, is hoeveel tijd je nodig hebt om wakker te worden. Wil je altijd nog even blijven liggen en de slaap uit je ogen wrijven, reken daar dan wat extra tijd voor en doe dat ook in het weekend. Pas wel op dat je niet weer in slaap valt!

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Dr. Michelle Robin