Slaap jij wel genoeg? ZO test je volgens slaapexperts hoe de kwaliteit van jouw nachtrust is

Krijg jij wel een goede nachtrust?

Je merkt het meteen als je een nacht beroerd hebt geslapen, je voelt je de hele volgende dag suf en alsof je achter de feiten aanloopt. Dat genoeg slaap belangrijk is, dat weten we inmiddels. Maar hoe ziet een goede nachtrust er nu eigenlijk uit? Amerikaanse slaapdeskundigen bogen zich eens goed over deze vraag en formuleerden vier randvoorwaarden voor een fatsoenlijke nacht slaap.

Acht uur slaap
En hoevéél slaap je krijgt, dat blijkt niet eens het allerbelangrijkste. Die acht uur slaap hoor je overal terugkomen als het gaat om een gezonde nachtrust, maar hoeveel slaap je nodig hebt verschilt per persoon. Vrouwen tussen de 40 en 60 slapen gemiddeld langer en dieper dan mannen in deze leeftijdsgroep en naarmate we ouder worden hebben we vaak minder slaap nodig. Als je de 60 gepasseerd bent kan je eigenlijk wel af met 5 à 6 uur slaap per dag! Daarnaast word je van 8 of 9 uur slaap niet altijd uitgerust wakker, maar soms van 6 uur wel. Acht uur slaap is dus eerder een richtlijn dan een ‘harde eis’. Volgens de onderzoekers is de kwantiteit van je slaap dus niet zo belangrijk, maar de kwaliteit des te meer.

Criteria
Slaapexperts van de Amerikaanse National Sleep Foundation kwamen met een rapport op de proppen met vier randvoorwaarden die volgens hun cruciaal zijn voor een gezonde nachtrust.

  1. Je brengt minstens 85% van de tijd die je in bed ligt slapend door
  2. Je valt na 30 minuten of minder in slaap
  3. Je wordt niet vaker dan één keer per nacht wakker
  4. Als je dan wakker wordt, slaap je binnen 20 minuten weer

En, voldoe jij aan de criteria? Als er aan jouw nachtrust nog wel het één en ander te sleutelen valt, kan je wellicht een van deze tips proberen:

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie