Dit doen slaapexperts als ze zelf niet kunnen slapen

slaapexperts

Slaapexperts hebben zelf ook de nodige trucjes

Iedereen draait weleens een plafonddienstje. Je kunt gewoonweg met geen mogelijkheid in slaap vallen en juist omdat je je gaat ergeren, wordt het nog lastiger om de slaap te vatten. Tijd om de trukendoos te openen en uit te vinden hoe het wel gaat lukken. Slaapexperts onthullen hoe het hun meestal lukt om toch de slaap te vatten en het is zeker het proberen waard. 

Wie weet lukt het met deze tips wel.

Ontspannend

Probeer allereerst een spierontspanningsoefening te doen. Neuroloog Sandra blok vertelt precies hoe je dat doet. “Concentreer je op het langzaam aanspannen en daarna ontspannen van elke spiergroep in intervallen van vijf seconden. Je begint bij je tenen en gaat langzaam omhoog naar je hoofd. Eindig door jezelf te visualiseren op een ontspannen plek, zoals het strand of het bos.” Je zou hier dermate rustig van worden dat je langzaam in slaap doezelt.

Ademen

Door je te focussen op je ademhaling zou het een stuk makkelijker worden om in slaap te vallen, aldus Jose Colon. “Ik probeer wat langzamer te ademhalen, en tel mijn ademhaling terug vanaf 100. Als ik vergeet waar ik was met tellen, moet ik opnieuw beginnen. Terwijl je aftelt, ben je bewust bezig met je ademhaling en dat werkt ontspannend.”

Wakker blijven

Het klinkt heel gek: maar als je heel erg gaat proberen te slapen, lukt het juist niet. Sajay Kansagra probeert juist niet in slaap te vallen als hij in slaap wil vallen. “In plaats van me zorgen te maken over het in slaap vallen, probeer ik uit alle macht wakker te blijven. Dit vermindert vaak de angst en geeft je geest een kans om genoeg te ontspannen om in slaap te vallen. Het is een techniek die bekend staat als ‘paradoxale intentie’.”

Smoothie

Veel mensen snacken vlak voor ze gaan slapen. Dat is niet het slimste idee. Je kunt beter een gezonde smoothie maken. Hier heeft je lichaam veel meer aan tijdens de nacht. “Ik gebruik een klein beetje Griekse yoghurt en amandelmelk. Daar zitten een heleboel voedingsstoffen in die slaap verbeteren, zoals tryptofaan, calcium en magnesium”, zegt Robert S. Rosenberg, specialist in slaapgeneeskunde. “Dan voeg ik bevroren kersen toe, waarvan onlangs is aangetoond dat ze de slaap met wel een uur kunnen laten toenemen. Als laatst voeg ik voeg een beetje kaneel toe.” Voortaan slaap jij als een roosje!

Lees ook: Veel aan het gapen? Het hoeft niet te betekenen dat je meer moet slapen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: pxhere