Dit vertelt je slaaphouding je over je gezondheid

slaaphouding

Hoe gezond is jouw slaaphouding?

Hoe jij in bed ligt, kan veel vertellen over je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld wel dat sommige slaaphoudingen eigenlijk heel erg slecht voor je lichaam kunnen zijn? Belangrijk om te weten, aangezien we maar liefst een derde van ons leven slapend doorbrengen. 

Slapers kunnen grofweg verdeeld worden in drie categorieën: buikslapers, rugslapers en zijslapers. De houding waarin je slaapt kan heel goed voor je zijn, maar kan ook juist de oorzaak zijn van bepaalde lichamelijke klachten.

Rugslaper

Dit is de gezondste houding om in slaap te vallen, omdat het de meest natuurlijke manier is om te liggen. Er staat het minste druk op je ruggenwervels, ze liggen in een horizontale lijn. Dit zorgt er ook voor dat je rug, nek en andere spieren weinig druk ervaren. Ook houd je je gezicht vrij in deze houding, wat beter is voor je huid en eventuele rimpels. Graaf jij je gezicht lekker in tussen de kussens? Dat vergroot de kans op slaaprimpels. Er is slechts één nadeel aan slapen op je rug: in deze houding wordt snurken gestimuleerd.

Zijslaper

Ben je een zijslaper? Dan ben je zeker niet de enige, dit is de meest voorkomende slaaphouding Als zijslaper kun je last van je armen en benen ontwikkelen, omdat je continue op één kant ligt. Op je rechterzij liggen is ook nog eens nadelig voor je spijsvertering en maagzuur.

Buikslaper

Buikslapers hebben pech: deze slaaphouding is het slechtste voor je gezondheid. Je ontwikkelt hierdoor nekklachten (je hoofd ligt immers helemaal gedraaid) en rugklachten.  Je ruggenwervels liggen in een onnatuurlijke houding, waardoor je meer beweegt en dus onrustiger in bed ligt. Om goed te kunnen ademen, zul je vaker naar links of naar rechts moeten bewegen. Dat draagt opnieuw bij aan een onrustige slaaphouding. Plus, probeer maar eens met een volle maag op je buik te gaan liggen, dat voelt niet bepaald fijn aan.

Lees ook: Dit is wat je het beste kunt eten voordat je gaat sporten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Beeld: videostill YouTube