Experts adviseren: neem deze slaaphouding aan bij last van hoest

slaaphouding hoesten

Het zal je klachten aanzienlijk verminderen

Met het koude weer neemt ook het niezen en hoesten overal om ons heen toe. Iedereen weet dat een vastzittende hoest vooral ’s nachts erg vervelend kan zijn. Experts op het gebied van gezondheid benadrukken daarom het belang van de juiste slaaphouding om het hoesten te verlichten. Hierdoor slaap je beter, wat uiteindelijk ook weer bijdraagt aan een sneller herstel. 

Niks helpt

Er zijn weinig dingen zo frustrerend als ’s nachts wakker liggen door hardnekkige hoestbuien. Hoestdrank, thee met liters honing en water, vaak lijkt niks op zo’n moment meer te helpen. Maar wist je dat ook de houding waarin je slaapt invloed heeft op de hoest? Je slaaphouding kan namelijk aanzienlijke verlichting bieden wanneer een vastzittende hoest je nachtrust verstoort.

Natuurlijke reactie

Hoesten is een natuurlijke afweerreactie van ons lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen. Afgezien van medische aandoeningen zoals astma, kan het dus als een gezond proces worden beschouwd. Het helpt ons lichaam namelijk om ongewenste stoffen in de vorm van slijm uit te stoten. Ondanks dat kan hoesten als enorm hinderlijk en vermoeiend worden ervaren, vooral wanneer je niets anders wilt dan in slaap vallen.

Dr. Michael Breus van The Sleep Doctor legt uit dat het nachtelijke hoesten eenvoudig te verklaren is. Wanneer we horizontaal liggen, neemt de slijmvorming in de keel sneller toe. Bovendien kunnen droge lucht en onbewuste allergieën het hoesten verergeren. Hoewel niet alle oorzaken met een andere slaaphouding kunnen worden aangepakt, biedt dit wel een mogelijke oplossing voor de overmatige slijmvorming in de keel tijdens de nacht.

Hoofd op een verhoging

Breus zegt dat hét geheim voor een betere nachtrust, het verhogen van je hoofd is. Dit helpt om slijmophoping in de keel te verminderen en zorgt voor een vrijere luchtweg, waardoor ademen gemakkelijker wordt. Voor de meeste mensen is slapen in een zittende positie allesbehalve comfortabel. Daarom adviseert hij om meerdere kussens onder het hoofd te leggen, in plaats van één hoofdkussen te gebruiken. Op deze manier kun je nog steeds horizontaal slapen, maar ligt je hoofd aanzienlijk hoger dan de rest van je lichaam.

Dr. Nilong Vyas van The Sleep Foundation is het eens met dit advies, maar benadrukt wel één belangrijke nuance. Hoewel deze houding geschikt is voor volwassenen, raadt ze de methode sterk af voor jonge kinderen. Ze waarschuwt dat deze slaaphouding bij hen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waarbij gastro-oesofageale reflux (maagzuur in de slokdarm) de meest voorkomende is.

Lees ook: Aha! Om déze reden word je chagrijnig als je trek hebt

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock