Heb je last van slaapproblemen? Doe dít dan eens wat vaker in de ochtend!

slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen ook hierdoor veroorzaakt worden

Het hebben van slaapproblemen kan je leven flink in de war schoppen, want niet alleen lig je daardoor ’s nachts vaak wakker, ook kun je je er overdag minder goed door concentreren. Dit kan op lange termijn hele nare gevolgen hebben; tijd dus om iets aan je slaapproblemen te doen. Kijk daarbij eens naar je ochtendroutine!

Het kan zijn dat je gedurende de dag te weinig daglicht tot je neemt, iets wat invloed heeft op je slaappatroon.

Biologische klok
Dag- en zonlicht zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam; zonder zouden we geen vitamine-D aanmaken en zou onze biologische klok in de war raken. Onze biologische klok is de leidraad voor onder andere ons slaapritme. Ochtendlicht zorgt ervoor dat deze biologische klok ‘gelijk’ wordt gezet met het 24-uurs ritme van de aarde, iets wat heel erg belangrijk is als je ’s avonds iets eerder in slaap wilt vallen.

Achterlopen
Het gelijkzetten van de biologische klok met het 24-uurs ritme van de aarde is belangrijk omdat ons eigen natuurlijke ritme achterloopt op dat van de aarde. Zouden we in de ochtend geen ochtendlicht zien, dan zouden we iedere dag twaalf minuten later naar bed gaan en twaalf minuten later wakker worden. Maar, binnen zitten kan een gelijkmatig effect op je hebben; je wordt er later moe door en ligt dus langer wakker. Dit kun je de volgende ochtend niet inhalen; de wekker gaat immers niet iedere dag twaalf minuten later.

Gelijkzetten
Om je biologische klok gelijk te zetten met het ritme van de aarde is het belangrijk om in de ochtend voldoende licht tot je te nemen. Maak dus eens een wandeling na je ontbijt of ga eens wandelend of fietsend naar je werk. Blijf ook in de koffiepauze niet onnodig binnen hangen en maak even een ommetje. Je zult zien dat je je overdag energieker voelt en ’s avonds beter in slaap kunt vallen.

Lees ook: Is een dutje overdag nou wél of níet goed voor je? Dit is het antwoord!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay