Slachtoffer waarschuwt: leg nooit je voeten op het dashboard

dashboard
Het lijkt ongevaarlijk, maar dat is het niet

Je gaat een lange autorit tegemoet, dus je wil het zo comfortabel mogelijk maken voor jezelf. Snacks, drinken, leuke muziek: je bent helemaal klaar voor de reis. Terwijl iemand anders rijdt, kun jij wel even achterover leunen. Als je daarbij je benen op het dashboard legt, kun je al helemaal lekker uitrusten, toch? Dit is niet zo’n goed idee, want dit kan nog wel eens heel slecht aflopen…

De Ierse Gráinne Kelly kan het gelukkig navertellen.

Auto-ongeluk

De 35-jarige Gráinne Kelly waarschuwt via haar Facebook-pagina mensen om niet met hun voeten op het dashboard te zitten. Op 22-jarige leeftijd kwam ze namelijk in een auto-ongeluk terecht dat erg slecht voor haar afliep, mede omdat ze haar voeten op het dashboard had. Ze zat samen met haar vriend in de auto toen ze besloot haar benen te strekken, niet wetende dat ze precies met haar voeten op de airbag zat.

Airbag

Er was niks aan de hand, totdat de auto waarin ze zat weggleed op een stuk ijs. Gráinne en haar vriend botsten tegen een muur. Door de botsing kwam de airbag uit het dashboard, daar waar haar voeten lagen. Gráinne’s knieën kwamen met een keiharde klap tegen haar gezicht terecht. Omdat de airbag met een ontzettende snelheid uitzet, zorgden de impact van de botsing én de uitzettende airbag ervoor dat ze met een snelheid van 322 kilometer per uur zichzelf in het gezicht stootte met haar knieën.

Revalideren

Door de impact van haar knieën brak Gráinne bijna ieder bot in haar gezicht, lekte er hersenvloeistof uit haar schedel en verloor ze twee tanden. Chirurgen deden er alles aan om haar gezicht weer in oude staat te herstellen, maar een jaar later kreeg ze een terugval. Haar hele voorhoofd moest worden verwijderd. Gráinne leefde twee jaar zonder voorhoofd, totdat ze met dank aan een Italiaanse arts een keramieken voorhoofd kreeg. Daarnaast moest ze lang revalideren en heeft ze nog steeds moeite met dingen onthouden en zich concentreren. Ze krijgt regelmatig hoofdpijn en kan niet tegen drukke situaties. Ook weet ze niets meer van het ongeluk of de periode eromheen. Ook de Amerikaanse Audra kan vertellen waarom je niet met je voeten op het dashboard moet zitten, zij brak beide benen.

Waarschuwen

Gráinne probeert nu zoveel mogelijk mensen te waarschuwen via Facebook. Ze ergert zich vooral aan beroemdheden die foto’s van hun voeten op het dashboard op Instagram en Snapchat delen. Juist omdat zij een groot publiek hebben en mensen hen nadoen, vindt Gráinne dat ze een goed voorbeeld moeten geven.

Lees ook: Dit moet je niet doen als je wakker wordt, maar we doen het allemaal

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Facebook | Beeld: Angela C. via Flickr