Hondeneigenaren opgelet: slakken kunnen je viervoeter erg ziek maken

slakken

Slakken zijn niet zo onschuldig als ze lijken

Ze zijn slijmerig en alles behalve schattig, maar verder zijn slakken vrij onschuldig, toch? Helaas blijkt dat niet helemaal waar te zijn. De slijmerige beestjes kunnen de gezondheid van je hond schaden. Slakken zijn nog weleens besmet met larven van de longworm en dat kan fataal zijn voor je hond. 

1 op de 20 honden in België is al besmet.

Longwormen

Bij onze zuiderburen is een serieus probleem gesignaleerd: honden die besmet zijn met de longwormziekte. Een onderzoek van de universiteit in Luik wijst uit dat 1 op de 20 honden in België is besmet door een ziekte die slakken overbrengen. We weten niet in hoeverre honden in Nederland zijn besmet met de ziekte, maar de longworm komt ook in ons land voor.

In contact

Veel hondeneigenaren – en zelfs dierenartsen – zijn niet bekend met de longworm. Echter kan je viervoeter erg ziek worden als hij water drinkt waarin deze longwormen leven. Maar ook slakken kunnen boosdoeners zijn. Op slakken bevinden zich nog weleens larven van de longworm en sommige honden eten slakken. Het risico op infectie is vervolgens aanwezig.

Besmet

Dierenarts Dominique Gevaert vertelt aan HLN op welke manier je huisdier nog meer besmet kan raken met de ziekte. “Honden krijgen de ziekte door slakken te eten die besmet zijn met de larven van de longworm. Die slakken kunnen per ongelijk in het lichaam van je hond terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer je hond gras eet of water uit een buitenkom drinkt. Zelfs likken aan het slijmspoor van een slak kan al gevaarlijk zijn.”

Lees op de volgende pagina hoe je de symptomen herkent. 

Pagina 1/2