Wat is slapeloosheid precies en wie krijgen ermee te maken?

slapeloosheid

Alles over de symptomen, oorzaken en behandelingen van slapeloosheid op een rijtje

Slapen is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Volwassenen zouden zo’n zeven tot negen uur per nacht slapend door moeten brengen. Helaas is dit voor veel mensen niet weggelegd: slapeloosheid is namelijk een van de meest voorkomende slaapstoornissen. Heb jij hier last van? Dit is wat slapeloosheid precies inhoudt, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is slapeloosheid precies?

Kort gezegd is slapeloosheid een slaapstoornis waarbij je moeilijk in slaap valt, snel wakker wordt, of beide. Mensen die last hebben van slapeloosheid slapen daardoor onvoldoende of niet diep genoeg. Chronische slapeloosheid betekent dat je al meer dan drie maanden lang ten minste drie keer per week niet in slaap kunt vallen. Ook bestaat er acute slapeloosheid, wat een paar nachten of weken aanhoudt en daarna weer voorbij gaat.

Verschillende oorzaken

Helaas is het moeilijk om één precieze oorzaak van slapeloosheid aan te wijzen. Bij sommige mensen begint het al in de kindertijd. Het kan dan zijn dat factoren van buitenaf niet per se een rol spelen, maar dat het een bepaalde aanleg is. Daarnaast kan slapeloosheid veroorzaakt worden door andere slaapstoornissen (zoals slaapapneu of RLS), angststoornissen, depressie, chronische pijn of andere medische problemen. Slapeloosheid kan ook het gevolg zijn van stress op werk of in het privéleven.

De symptomen van slapeloosheid

De belangrijkste symptomen van slapeloosheid zijn:

  • Lang wakker liggen voordat je in slaap valt
  • Kort slapen
  • Veel of vroeg wakker worden
  • Het gevoel hebben dat je helemaal niet slaapt

Vrouwen, oudere volwassenen, mensen die veel reizen of in diensten werken lopen het grootste risico op slapeloosheid. Door de vele achterliggende oorzaken kan het echter bij een groot deel van de bevolking voorkomen.

De behandeling van slapeloosheid

Hoe een behandeling van slapeloosheid er precies uitziet, verschilt per persoon. Mensen met acute slapeloosheid merken dat het vanzelf over gaat of dat kleine veranderingen in hun levensstijl verschil kunnen maken. De volgende punten kunnen helpen om slapeloosheid te verminderen:

  • Hulp zoeken bij deskundige artsen voor stress of ziekteklachten
  • Iedere dag op dezelfde tijd de wekker zetten, ook op vrije dagen
  • Direct 15 minuten in het zonlicht zitten zodra je wakker wordt
  • Niet meer dan 7 tot 8 uur in bed blijven liggen
  • Uit bed gaan als je na 20 minuten nog wakker bent: kies voor een ontspannende activiteit, zonder beeldscherm, totdat je je weer slaperig voelt
  • Overleggen met je huisarts of medicatie of therapie kan helpen

Slaapstoornissen kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Aarzel dus niet om bij een arts aan de bel te trekken als je de symptomen van slapeloosheid herkent.

Lees ook: Kom jij moeilijk in slaap? Deze theesoort bevordert je nachtrust

Bron: Health | Beeld: Unsplash