Slapen met je lenzen in? Dit gebeurt er dan met je ogen

Deze dingen kunnen gebeuren als je met je daglenzen in gaat slapen

We weten allemaal dat je je lenzen uit moet doen voordat je naar bed gaat. Maar ja, af en toe vinden er ook plotselinge dutjes plaats. En soms ben je na een feestje zo moe dat je alleen nog maar aan je bed kunt denken en niet aan je ogen. Maar wat zijn de risico’s die je neemt als je met je lenzen in gaat slapen? 

Minder lucht

Je hoornvlies haalt enkel zuurstof uit de lucht. Als je lenzen draagt, leidt dat ertoe dat je hoornvlies al minder zuurstof krijgt. Ga je slapen met je contactlenzen in? Dan krijgt je hoornvlies nog minder lucht. Uit onderzoek van American Academy of Optometry blijkt dat het zuurstofgehalte dan dusdanig kan dalen dat je hoornvlies opzwelt. Het gaat niet om een enorme zwelling, maar de zwelling zorgt er wel voor dat er kleine kloven ontstaan tussen oogoppervlakcellen en hier nestelen bacteriën zich graag. Dit resulteert vaak in een ooginfectie.

Ooginfectie

De kans dat je een ooginfectie oploopt wordt groter als je een uiltje knapt met je lenzen nog in. Centers for Disease Control and Prevention suggereert dat je die kans met zes tot acht keer vergroot als je je lenzen niet uitdoet als je gaat slapen. Bacteriën kunnen nu eenmaal op je lenzen terecht komen. Als je dan gaat slapen en je ogen sluit, houd je de bacteriën in principe de hele nacht lang tegen je ogen aan.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2