Om deze reden zou je niet te vaak moeten uitslapen in het weekend

uitslapen weekend

Waarom tot 12 uur ’s middags onder de wol liggen niet goed voor je is

Slapen is erg belangrijk voor onze gezondheid en er is niets zo fijn als een dag volledig uitgerust beginnen. Toch slapen we over het algemeen veel te weinig: de meeste mensen halen de aanbevolen 8 uur per nacht niet. Wanneer we niet genoeg slapen, proberen we dat vaak in het weekend of overdag weer in te halen. Maar dit blijkt geen goede oplossing! En wij vertellen je precies waarom.

Ben jij ook zo’n uitslaper? Je moet het eigenlijk voortaan niet meer doen!

Aan één stuk

Het komt je vast bekend voor: de ene keer ga je laat naar bed omdat je Netflixserie of boek nét iets te spannend is, de andere keer kun je niet in slaap vallen, of je hebt er geen tijd voor omdat je werk veel van je vraagt… Er zijn wel honderd redenen waarom je te weinig slaapt. Vaak wordt er gedacht dat je je nachtrust op een later moment wel weer in kunt halen, maar zo werkt dat helaas niet. Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie, benadrukt dat het voor een goede nachtrust van belang is dat je een langere periode achter aan één stuk door slaapt. ”Als je overdag tijd nodig hebt om bij te slapen, dan kom je duidelijk iets tekort. Dan ga je te laat naar bed, je staat te vroeg op, of je slaap wordt steeds onderbroken”, vertelt hij aan Metro. 

Lange termijn

Dat te weinig slaap niet goed is voor de gezondheid wisten we eigenlijk al wel, maar het kan op de lange termijn serieuze gevolgen hebben. Zo kun je last krijgen van je stofwisseling, je immuunsysteem, je vaatstelsel en alles wat daarmee in verbinding staat. Wanneer je 24-uursritmiek in de war raakt, kunnen je organen volgens Kerkhof niet meer goed met elkaar samenwerken.

Weekend

Wat je kunt doen om een goede nacht slaap te pakken? Dit is volgens Kerkhof heel eenvoudig: reserveer de nacht voor slaap. ”Ik zie vaak enorme verschillen tussen week- en weekenddagen. Veel mensen denken dat dit niet of nauwelijks kwaad kan, maar het heeft wel degelijk impact”, zo zegt de slaapdeskundige. ”Daarom is het heel belangrijk om regelmaat te houden, ook in het weekend. Af en toe kan het misschien niet anders, maar in het normale geval moet je zowel door de week als in het weekend op hetzelfde tijdstip je bed in duiken.”

Lees ook: Je gordijnen kunnen maar zo de boosdoener van dat griepje zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Unsplash