Slecht geslapen? Op deze manier kom je de dag toch nog goed door


Zo is je leed net wat minder

Misschien heb je te lang series gekeken op Netflix of kon je de slaap gewoon niet vatten. Slecht slapen is voor niemand een pretje. Wanneer je amper een oog hebt dichtgedaan, voelt het geluid van je wekker als de man met de hamer. Met een beste hoofdpijn stap je uit bed en je verheugt je al meteen op het moment dat je weer in bed kunt kruipen. Gelukkig zijn er een paar dingen waarmee de dag weer draagbaar wordt.

Snooze niet

Hoewel het nog zo verleidelijk is om de snoozeknop in te drukken, kan dit je juist vermoeider maken. Als je weinig hebt geslapen, is het verstandig om zo min mogelijk aan je dagelijkse routine veranderen. Je moet alsnog op dezelfde tijd opstaan, zelfs als het weekend is, zodat je in je dagelijkse ritme komt. Slaap je toch (veel) langer, dan wordt het weer lastiger om de volgende nacht in slaap te vallen. 

Ga naar buiten

Probeer als het kan ’s ochtends meteen de buitenlucht in te gaan. Maak bijvoorbeeld een (korte) wandeling of ga op de fiets naar je werk. Doe echter geen zonnebril op, je moet je lichaam juist aan natuurlijk licht blootstellen. Doe je dit wel? Dan maakt je lichaam (nog) het slaaphormoon melatonine aan, waardoor je slaperig blijft.

Drink niet te veel cafeïne

Als je een slechte nacht achter de rug hebt, haal je je troost bij een straffe bak koffie. Blijf echter niet de hele dag koffie drinken. Ook al heb je niet het gevoel dat de koffie die je in de middag drinkt effect heeft op je slaaproutine, heeft dat het ’s avonds vaak nog wel.

Doe een dutje

Het doen van een dutje kan je een goed gevoel geven, maar let op. Sluit niet langer dan 20 minuten je ogen. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je diep in slaap valt, waardoor de kans groot is dat je wakker wordt en je nog vermoeider voelt. Nog erger: als je diep hebt geslapen begin je weer bij nul, wat betekent dat je -wanneer het bedtijd is- nog lang niet moe bent.

Doe een middag workout

Heb je rond 15:00 uur (weer) een dip? Loop dan een paar keer de trap op en af. Uit een studie die gepubliceerd werd in Physiology and Behavior blijkt dat dit nog veel effectiever is van een kopje koffie of glas cola drinken.

Ga niet eerder naar bed

Het is erg verleidelijk om eerder onder de wol te kruipen. Je lichaam is eraan gewend om op een bepaalde tijd te slapen, waardoor de kans groot is dat wanneer je vroeg in bed ligt, je uiteindelijk wakker en vermoeid in bed ligt. Het is beter om je normale slaapritme zoveel mogelijk aan te houden.

Lees ook: Neuroloog deelt zijn drie gouden tips om in slaap te vallen

Bron: Health | Beeld: Unsplash