Slechte adem? Het kan wijzen op déze gezondheidsproblemen!

gezondheid slechte adem

Een vieze, slechte adem kan veel over je gezondheid zeggen

Een slechte adem kan erg vervelend zijn. Je hebt je tanden vanochtend toch goed gepoetst? Hoe kan het dat je nu alweer een stinkende, slechte ademlucht hebt? Het is in ieder geval niet iets om te negeren, want een slechte adem kan meer over je gezondheid zeggen dan je zou denken. 

Het ene gezondheidsprobleem kan erger zijn dan de ander.

Leveraandoening

Wanneer je last hebt van een slechte adem kan dit duiden op een leveraandoening. Bepaalde enzymen die ontstaan naar aanleiding van een ontsteking in de lever, kunnen in de bloedbaan terecht komen. Via de bloedsomloop komen deze enzymen uiteindelijk in de longen terecht. Vervolgens wordt dit via de longen uitgeblazen, wat voor een zwavelachtige geur zorgt.

Ketoacidose

Mensen met diabetes hebben een grote kans op de stofwisselingsziekte ketoacidose. Chemicaliën zoals ketonen worden in dit geval door het lichaam geproduceerd. Dit veroorzaakt een vreemde, wat omschreven wordt als ‘fruitige’ geur in de adem. Verhongering of overmatig alcoholgebruik kan ook de oorzaak van ketoacidose.

Verkouden

Bij een hardnekkige verkoudheid stapelt het slijm zich op in je lichaam, waardoor afvalstoffen niet meer verwijderd kunnen worden. In het slijm ontstaan hierdoor bacteriën die vervolgens weer verantwoordelijk zijn voor een nare, stinkende adem.

Droge mond

Heb je vaak last van een droge mond? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van slechte adem. Dit is dan ook de voornaamste reden dat je in de ochtend vaak een stinkende adem hebt. De oplossing is om gedurende de dag goed gehydrateerd te blijven en dus veel te drinken. Speeksel is een belangrijke factor om een slechte adem tegen te gaan.

Gebitsverwaarlozing

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking van het tandvlees. Bacteriën in deze tandvleesontsteking stapelen zich op, dat een vieze, ontstekingslucht in je adem achterlaat. Slechte mondhygiëne en tandbederf zijn de voornaamste oorzaken van tandvleesontstekingen. De oplossing? Goed de tanden poetsen!

Kleine ontstekingen en stress

Schimmelinfecties, koortsblaasjes en aften kunnen een oorzaak van een slechte adem zijn. Door deze kleine ontstekingen in je mond ontstaan bacteriën in de mond die een slechte geur achterlaten. Hoe schoon je je mond ook zou houden, door deze ontstekingen blijven de bacteriën aanwezig. Tenslotte is stress ook een mogelijke oorzaak van slechte adem. Stress veroorzaakt namelijk een droge mond.

Heb je last van een slechte adem en maak je je zorgen over je gezondheid? Dan is het altijd verstandig om een afspraak met de huis- of tandarts te maken.

Lees ook: Veel digitale klokken in Nederland lopen momenteel achter om déze bizarre reden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Trendbuzz | Beeld: Soumyadeep Paul, Flickr