Pepermunt helpt niet, maar wat kun je wel doen tegen een slechte adem?

Slechte adem

Met deze truc kom je van je vieze adem af

Er zijn weleens momenten waarop we het idee hebben dat we enorm uit onze mond stinken en bang zijn dat anderen onze slechte adem ruiken. De meeste mensen grijpen in zo’n geval snel naar een pepermuntje om de vieze geur te verbloemen, maar dit is niet erg effectief. Ook je tanden poetsen is geen goede manier om van je vieze adem af te komen. Maar wat dan wel? Edwin Winkel, hoogleraar parodontologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft het antwoord.

Hij deelt de ultieme tip om de vieze geurtjes te laten verdwijnen.

Geurtjes

”Smaak en een slechte adem hebben niets met elkaar te maken”, zegt Edwin Winkel, die onderzoek doet naar halitose, wat een deftig woord voor slechte adem is. Hij ergert zich dan ook groen en geel aan reclames die ons doen geloven dat onze adem vanzelf fris wordt door een bepaald snoepje te eten. Dit helpt volgens hem geen zier. ”Met een lekkere smaak in je mond kun je nog steeds gigantisch uit je mond stinken”, zegt hij. De nare geur wordt veroorzaakt door gassen. Zwavelwaterstof (de geur van rotte eieren) is een bekende, net als Methylmercaptaan (dit is wat je ruikt als je het gasfornuis aanzet zonder het vuur aan te steken). In de praktijk bestaat een slechte adem meestal uit een mengsel van gassen.

Schrapen

Een vieze geur is meestal niet afkomstig van de tanden, maar juist van de tong. Die heeft groeven, waar bacteriën zich helemaal thuis voelen. Een effectieve manier om van slechte adem af te komen, is daarom om je tong te poetsen. ”Dat kan prima met een tandenborstel, maar een tongschraper is beter”, tipt Edwin Winkel. “Daarmee heb je minder neiging om te kokhalzen. Gorgelen met mondwater helpt ook om je tong te reinigen.”

Valt mee

Volgens Winkel valt het mee hoe vaak we daadwerkelijk uit onze mond stinken. Naar schatting heeft slechts 1 procent van de Nederlanders continu een slechte adem. 7 tot 8 procent verspreidt af en toe een nare geur. Veel meer mensen hebben puur last van het idee dat ze uit hun mond stinken. Vaak is dit helemaal niet het geval.

Lees ook: Dit is waarom je sokken zou moeten dragen tijdens het slapen

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash