Slijmbeursontsteking: dit zijn de symptomen en zo verhelp je het

slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kan erg pijnlijk en vervelend zijn

Wie ooit te maken heeft gehad met een slijmbeursontsteking weet hoe het een leven kan beheersen. De hevige pijn zorgt ervoor dat je soms nog amper kunt functioneren. Slijmbeurzen zitten verspreid door het hele lichaam en daarom kan deze ontsteking overal optreden. In veel gevallen zit de ontsteking in de schouder, knie, heup, elleboog en enkel. Dit zijn de veelvoorkomende symptomen van een slijmbeursontsteking en zo verhelp je het.

De grote boosdoener van een slijmbeursontsteking is overbelasting.

Slijmbeursontsteking

Slijmbeurs is een soort van kussentje, gevuld met vocht, dat zich tussen de pezen en botten van een gewricht bevindt. Deze kussentjes zorgen ervoor dat onze gewrichten soepel kunnen bewegen, zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. Een ontsteking van de slijmbeurs wordt ook wel bursitis genoemd. Omdat het kussentje zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot bevindt, zijn een slijmbeurs- en peesontsteking soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak van een ontsteking in de slijmbeurs.

Symptomen

Er zijn duidelijke tekenen van een ontsteking aanwezig als er sprake is van bursitis. De slijmbeurs kan flink opzwellen en het voelt pijnlijk aan als je deze plek indrukt. Ook kan de plek warm aanvoelen en rood van kleur zijn. Door de zwelling heeft de pees minder ruimte om goed te kunnen bewegen. Wanneer je dit toch probeert, kan dit gepaard gaan met hevige pijnscheuten. Bij een fikse ontsteking is het bewegen van het gewricht bijna niet meer mogelijk.

Verhelpen

Ontdek je zelf de eerste symptomen van een slijmbeursontsteking? Dan kun je het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan. Pijn verlichten kun je doen door het aangetaste gewricht minstens drie dagen volledige rust te geven. Het gebied waar de ontsteking zich bevindt, kan gekoeld worden met ijs. Dit kan de zwelling verminderen en de pijn wat verdoven. Herhaal de koeling meerdere keren per dag.

Huisarts

De huisarts zal allereerst vragen naar de klachten. Een echo zal moeten uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van een slijmbeursontsteking. Aanvullend onderzoek zal moeten uitwijzen of de ontsteking puur in de slijmbeurs zit of een verschijnsel is van een reumatische ziekte. Andere mogelijkheden kunnen artrose, persverkalking of een ‘frozen shoulder’ zijn. Nauwkeurig onderzoek is daarom ook echt nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen. Indien het om een slijmbeursontsteking gaat, kan dit verholpen worden door middel van een injectie of medicijnen met ontstekingsremmende pijnstillers.

Lees ook: Stress verminderen: deze 5 sporten gaan je helpen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bewegen zonder pijn | Beeld: Pixabay