Slok zwembadwater binnengekregen? DIT gebeurt er dan met je lichaam!

badkleding

Is zwembadwater schadelijk voor je lichaam?

Heb je kinderen in huis of komen de kleinkinderen regelmatig een weekendje logeren? Dan zou het maar zo kunnen dat een bezoekje aan het zwembad vaak voorkomt. De kinderen vinden dat nu eenmaal zo leuk. Maar een zwembad staat natuurlijk bol van het chloorwater en de kans is best aanwezig dat ze tijdens het spelen een slok binnenkrijgen. Maar hoe erg is dat precies?

Hoewel de meesten er vaak niet te lang bij stil willen staan, weten we allemaal wel dat zwembadwater niet het meest schone is. Niet iedereen douchet het zweet van zich af voordat ze het water betreden en er wordt regelmatig in het water geplast. Uit onderzoek van de University of Alberta bleek zelfs dat een groot zwembad gemiddeld 75 (!) liter urine bevat… Vandaar dan ook het chloor. 

Slok chloorwater
Wetenschappers hebben vastgesteld mensen bij het doorslikken van zwembadwater gemiddeld 100 milliliter binnenkrijgen. Het aandeel urine dat je dan binnenkrijgt ligt op z’n 20 nanoliter. Dat is erg weinig en deze hoeveelheid urine is niet schadelijk voor je lichaam.

Maar… hier houdt het helaas nog niet op. De urine in het water bindt in realiteit met de chloor in het water en vormt zo de stof chloorcyaan. En die is wél giftig. Blootstelling eraan resulteert in huid- en oogirritatie, misselijkheid en hartkloppingen. En dit zijn enkele de symptomen bij een kleine hoeveelheid.

Schadelijk
Indien je een grote hoeveelheid chloorcyaan binnenkrijgt, kan dit resulteren in ophoping van vocht in de longen, elektrische aanvallen, zwaar verstoorde hartritmes en zelfs de dood.
Bovenstaande effecten treden pas op wanneer je meer dan 3.5 milligram in één keer binnenkrijgt. En wanneer je een slok zwembadwater binnenkrijgt, krijg je amper 2.5 picogram chloorcyaan binnen. Misschien zegt picogram je niet zoveel, maar dat is dus echt maar een héél klein deel van die milligram. Je kunt dus zorgeloos genieten van je dagje in het zwembad.

Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: Pexels