Heb je het snel heel warm? Dan zou je dít wat vaker moeten doen

Je gaat het antwoord niet leuk vinden

Sommige mensen zweren echt bij dit warme weer, terwijl anderen het liever snel weer zien verdwijnen. Hoe komt het toch dat de één veel beter tegen deze hitte kan dan de ander en wat kan je ertegen doen?

Dat je het snel warm hebt is deels afhankelijk van je bouw, vertelt thermofysioloog Koen Levels aan RTL Nieuws. “Mensen met veel lichaamsvet zullen snel last hebben van hitte. Omdat vrouwen doorgaans meer lichaamsvet hebben, hebben zij het met dit weer moeilijker. Ouderen hebben het nu ook zwaar, en kinderen ook omdat ze relatief meer lichaamsoppervlakte hebben dan volwassenen. Ze raken de hitte daardoor moeilijker kwijt.”

Stressreactie
Daarbij komt ook hoe je met de hitte omgaat. Sommige mensen krijgen een stressreactie van de hitte en dan gaat het lichaam in overlevingsstand. Je maakt veel meer stresshormonen aan, waardoor je hartslag omhoog gaat en je meer gaat zweten. Of dat met jou gebeurt hangt volgens Levels van je genen af. Toch kan je er zelf voor zorgen dat je het wat minder warm hebt met deze hitte. Je gaat het antwoord alleen niet leuk vinden.

Het antwoord luidt namelijk: sporten. “Als je sport, zorg je ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Door veel te sporten, wen je aan die hoge lichaamstemperatuur. Daardoor zal je minder last hebben van warm weer”, aldus Levels. “Zorg er daarnaast voor dat je genoeg zout binnen krijgt, zo kan je lichaam je vochtbalans goed regelen. En blijf ook genoeg koolhydraten eten, want die hitte kost je lichaam erg veel energie.”

We raden niet aan om met dit weer de sportschool in te duiken, want gewend aan de hitte of niet; of niet in een warme sportschool staan is niet leuk. Om van de geur die daar dan hangt maar niet te spreken. Dit is alleen wel dé manier om fit en koel de volgende zomer in te gaan!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: SafeBee