Heb je snel likdoorns? Dankzij deze tips heb je er voortaan geen last meer van!

Niemand wordt blij van een likdoorn…

Likdoorns ook wel een eksteroog of clavus genoemd; een pijnlijke eeltplek die vaak onder je voet zit. Wie er weleens last van heeft gehad, weet hoe vervelend een likdoorn kan zijn. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, delen we een paar tips om ze in de toekomst te voorkomen.

Wat is een likdoorn precies?
Een likdoorn ontstaat wanneer een eeltplek naar binnen is gegroeid door wrijving of druk. Likdoorns komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat dames vaker te nauwe schoenen dragen. De eksteroog bevindt zich vaak onder de bal van je voet ter hoogte van de tweede en derde teen. Dit komt omdat daar de grootste druk is tijdens het lopen. Ook kun je likdoorns krijgen bovenop je teen (omdat de schoen daar op drukt) of tussen je kleine teen en de teen daarnaast (omdat de tenen tegen elkaar worden gedrukt). 

Hoe voorkom je ze?
Heb je vaak last van likdoorns? Dan moet je ten eerste nagaan waardoor je ze krijgt. Als er niks aan de oorzaak wordt gedaan, zal de clavus opnieuw ontstaan. Als je ze vaak krijgt, kun je er goed aan doen door nieuwe, goede schoenen te kopen of likdoornringen te kopen (verkrijgbaar bij drogist).

Ook is het belangrijk om je voeten droog te houden. Mensen met zweetvoeten hebben meer kans op likdoorns. Draag daarom iedere dag droge, schone sokken. Doe je schoenen thuis meteen uit en loop op blote voeten of op sokken, waardoor je voeten kunnen ‘ademen’. Bovendien is het belangrijk dat je tenen vrij kunnen bewegen, zodat er geen druk op je tenen staat.

Wat doe je als je ze al hebt?
Heb je al een likdoorn? Dan kun je deze verzachten door een voetenbadje te nemen of door er een likdoornpleister op te plakken. Ook zijn er speciale zalfjes bij de drogist verkrijgbaar tegen de eksteroog. Werkt dit niet? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Margriet, dokter dokter | Beeld ter illustratie