Onderzoek wijst uit: snelle lopers leven 15 jaar langer dan langzame wandelaars

Gewicht heeft hierop geen invloed, aldus de studie

Net zoals er in het verkeer echte snelheidsduivels en slome slakken bestaan, heeft ook iedereen een ander looptempo. Waar de één in hoog tempo door de winkelstraten beent, beweegt een ander zich juist op z’n dooie gemakje voort. Tot welke categorie wandelaar behoor jij? Je hebt er wellicht nooit over nagedacht, maar enkele wetenschappers van de Universiteit van Leicester hebben onderzoek gedaan naar de verschillen in wandeltempo tussen mensen. Hun bevindingen zijn voornamelijk gunstig voor de snelle lopers onder ons. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat snelle wandelaars tot maar liefst 15 jaar langer kunnen leven dan langzame!

Wie dacht dat hardlopers doodlopers waren, heeft het mooi mis.

Wandeltempo

Een team van Leicester University analyseerde tien jaar lang de gegevens van 474.919 mensen in Engeland met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar. De onderzoekers ontdekten dat mensen met een normaal snel wandeltempo een langere levensverwachting hebben, ongeacht hun gewicht. Langzame lopers sterven zelfs tot wel vijftien jaar eerder dan snelle lopers! Dit werd gemeten van ondergewicht tot morbide obesitas en het resultaat was telkens hetzelfde.

Levensverwachting

Dames die flink doorstappen, hebben een levensverwachting van 86,7 tot 87,8 jaar oud, terwijl vrouwelijke slenteraars een levensverwachting hebben van 72,4 jaar. Hoewel dit al een schrikbarend resultaat is, komen mannen er nog slechter vanaf. De levensverwachting van mannelijke snelwandelaars loopt van 85,2 tot 86,8 jaar, waar langzame lopers een levensverwachting hebben van slechts 64,8 jaar.

Vijftien jaar

Volgens het onderzoek heeft het dus wel degelijk zin om je wandeltempo te verhogen. Vooral mannen kunnen hier baat bij hebben. Dus stap de volgende keer als je de benenwagen neemt eens wat steviger door en je voegt mogelijk zo een aantal jaren toe aan je leven!

Lees ook: Een KNO-arts tipt: zo ga je om met een snurkende partner

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Panorama | Beeld: Pexels