Snotteren en koorts: officieel sprake van griepepidemie in Nederland

Ben jij ook al aan het snotteren?

Merk jij dat veel collega’s niet op kantoor verschijnen? Of voel je je niet helemaal topfit? Dan ben je niet de enige. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt namelijk dat er officieel een griepepidemie is uitgebroken in ons land. Goed om te weten: we hebben het niet over het coronavirus, maar over een ‘gewone’ griepepidemie.

Veel griepmeldingen

In de afgelopen week verschenen er 68 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen bij de huisarts. “Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie”, meldt een woordvoerder van het RVIM in een video op de Instagrampagina van het RIVM. Daarnaast vertelt de woordvoerder dat er bij een gedeelte van de patiënten een monster wordt afgenomen om te bepalen van welk virus er sprake is. Op basis van deze uitkomsten wordt er bepaald of er sprake is van een griepepidemie.

Het influenzavirus

Het RIVM test door middel van de monsters of er sprake is van een influenzavirus. Wordt er bij meer dan 10 procent van de monsters het influenzavirus gevonden? Dan is er sprake van een griepepidemie. Dit is op dit moment zeker het geval. De woordvoerder van het RIVM geeft aan dat het influenzavirus bij 40 procent van de monsters gevonden werd.

En nu?

De klachten die gepaard gaan bij deze griepepidemie zijn eigenlijk vrij vanzelfsprekend: koorts, hoofdpijn, keelpijn, een loopneus en hoesten. Een gemiddelde griepepidemie duurt zo’n dertien weken. Dit betekent natuurlijk niet dat je ook dertien weken onder de wol moet bij een flinke griep. Hoe lang je uit de running bent verschilt per persoon. Maar één ding is zeker: het is in ieder geval ontzettend belangrijk om goed uit te zieken.

Lees ook: Sneeuw op komst: donderdag is het zover!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: FLAIR | Beeld: Unsplash