Is het nu spierpijn of andere pijn? Zo weet je het verschil

Er is een aantal dingen dat je in de gaten moet houden bij pijn

Heb je fanatiek in het ijzer gehangen tijdens je wekelijkse bezoekje aan de sportschool? Dan kun je de volgende dag aardig wat spierpijn ervaren. Maar is dat zeurende gevoel in je schouder nu echt spierpijn, of is het andere pijn? Zo kom je erachter.

Aan Lifehacker vertelt fysiotherapeut Blake Dircksen waar je op moet letten als je pijn ervaart.

Pijn die langer aanhoudt dan 72 uur

Als je hard hebt getraind, kan het zijn dat je er de komende dagen nog last van hebt. Ervaar je langer dan drie dagen achtereen pijn? Dan kan dit wel zorgelijk zijn. Volgens Dircksen hoef je je nog geen zorgen te maken als de pijn minder dan 72 uur aanhoudt, met name wanneer je iets nieuws hebt geprobeerd in de sportschool. Wel raadt Dircksen aan om contact op te nemen met een dokter als de pijn niet vermindert en na 72 uur nog steeds erg aanwezig is. Heb je ergens pijn en zwelt dit ook op? Raadpleeg dan wel meteen een dokter.

Acute pijn

Verricht je een bepaalde handeling, wil je bijvoorbeeld een wat zwaardere bloempot van de grond tillen, en ervaar je daarbij opeens een verschrikkelijke pijn? Dan is het verstandig om meteen te stoppen met die bezigheid. Dircksen raadt aan om een dagje of twee rust te nemen. Is de pijn nog steeds aanwezig? Raadpleeg dan een arts.

Kloppende of stralende pijn

Heb je opeens pijn die kloppend of stralend aanvoelt? Dan kan het dat je zenuwstelsel erbij betrokken is, zo legt Dircksen uit. “Pijn die langs de arm schiet, betekent dat er een soort compressie van de zenuwen is”, vertelt hij aan Lifehacker. En hoewel veel mensen in dit geval rust nemen, raadt Dircksen je aan om juist wél te blijven bewegen. Doe je aan krachttraining? Verminder dan wel het gewicht en het aantal herhalingen. Daarnaast is het wel belangrijk om te blijven bewegen. Kies daarbij voor een sport waarbij je geen pijn ervaart.

Lees ook: Deze 6 soorten buikpijn moet je nooit negeren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Lifehacker | Beeld: Unsplash