Kan sporten op een lege maag gewichtsverlies versnellen? Dit zegt de arts

Een rondje hardlopen voor het ontbijt zou helpen om extra lichaamsvet te verbanden

Voor dag en dauw opstaan om meteen in de sportkleding te schieten? Voor veel mensen klinkt dat iets te fanatiek in de oren, maar sommige sporters zweren erbij. Een workout op een lege maag zou namelijk helpen om meer vet te verbanden en energieker de dag door te komen. Deskundige Denise Pate legt uit of dit gerucht klopt en wat de gevaren zijn van sporten op een nuchtere maag.

Sporten en vasten

Als je urenlang niets gegeten hebt — voor de meeste mensen is dat ’s ochtends vroeg — ligt je spijsvertering grotendeels stil. Je lichaam reageert dan anders op je cardio-workout: “Je verbrandt meer vet en hebt een lager insulinegehalte. Je lichaam gebruikt dan vetcellen als energiebron,” legt Pate, arts gespecialiseerd in interne geneeskunde, uit aan PureWow. “Een groot voordeel is dan ook dat je tot wel 20 procent meer lichaamsvet kunt verliezen wanneer je op een lege maag sport.” Kijk, daarvoor willen we de wekker wel zetten.

Gevaren van sporten op een lege maag

Dit betekent echter niet dat een zware workout op de lege maag voor iedereen de gezondste keuze is. “Krachttraining of cardio terwijl je lichaam aan het vasten is, kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel. Dit heeft op zijn beurt duizeligheid of lusteloosheid tot gevolg,” weet Pate te vertellen. “Daarnaast kunnen sommige mensen, vooral ouderen, te maken krijgen met spierverlies. Als je lijdt aan een stofwisselingsziekte of diabetes, moet je eerst je arts raadplegen voordat je op een lege maag gaat trainen. Maar als je in goede gezondheid verkeert, zal het niet snel problemen opleveren.”

Lichaam in overlevingsmodus

Hoewel je vetverbranding flink wordt opgeschroefd tijdens het sporten op een nuchtere maag, kan je lichaam hier ook mee doorslaan. Je lijf komt dan in een soort ‘overlevingsmodus’ terecht, waarbij je lichaam probeert te voorkomen dat je nog meer vet verliest. Op een gegeven moment kan het dus moeilijker worden om gewicht kwijt te raken door te sporten. De voordelen van een workout op de lege maag merk je daarom vooral de eerste periode waarin je deze gewoonte oppakt.

Lees ook: Te hard gesport? 5 tips om spierpijn te verminderen

Bron: PureWow | Beeld: Pexels