Helpt sporten op een nuchtere maag je bij het afvallen? Dit zegt de wetenschap

Calorieën

Bij het analyseren van de resultaten kwamen de wetenschappers tot een aantal onverwachte bevindingen. Het minst verrassende resultaat was dat de mannen die ontbeten en daarna gingen rusten, ongeveer 490 calorieën per dag meer innamen dan ze verbrandden. Toen ze na het ontbijt een uur gingen fietsen, verbrandden ze ongeveer evenveel als ze opnamen die dag.

Wanneer de mannen echter niet ontbeten voor hun work-out, hadden ze ’s middags wel enorme honger en aten ze aanzienlijk meer calorieën dan op andere dagen, maar daarna aten ze amper nog. Hierdoor kwamen ze aan het einde van de dag op een energietekort van 400 calorieën. De mannen hadden in totaal dus meer calorieën verbrand dan ze binnenkregen.

Sport om gewicht te verliezen

”Deze resultaten zijn vooral belangrijk voor mensen die sport gebruiken als een manier om gewicht te verliezen”, vertelt de hoofdauteur van het onderzoek. De wetenschappers concluderen dan ook dat sporten op een nuchtere maag ervoor zorgt dat je later op de dag minder eet en als je dat een aantal dagen aanhoudt, je zult afvallen. Toch moeten er enkele nuances aangebracht worden in de studie. De wetenschappers onderzochten namelijk slechts het effect op de korte termijn en niet op lange termijn. Daarnaast bestonden de proefpersonen alleen maar uit gezonde, jonge mannen die havermout aten als ontbijt. Of dezelfde resultaten ook gelden voor oudere mensen, vrouwen, mensen die niet actief zijn of mensen die ’s ochtends een bord eieren met spek naar binnen werken, is niet bekend. Er is dus meer onderzoek nodig om dit verrassende resultaat te bevestigen.

Pagina 2/2

Lees ook: Zing jij luidkeels mee onder de douche? Dan ben je blijkbaar heel gezond!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels