Heb je sproeten? Let dan op deze gezondheidssignalen

sproeten

In de meeste gevallen kunnen sproeten geen kwaad, maar let op deze veranderingen

Sproeten staan prachtig en kunnen in de meeste gevallen geen kwaad. Toch is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen van je sproeten. Herken je een van deze signalen? Ga dan altijd even langs de huisarts.

Hoe ontstaan sproeten?

Veel mensen met sproeten hebben een haat-liefdeverhouding met de schoonheidsvlekjes. Maar hoe ontstaan sproeten eigenlijk? Dat komt door een combinatie van je type huidcellen en zonlicht. De huidcellen die pigmenten aanmaken, kunnen bij mensen met een lichte huid meer over het lichaam zijn verspreid. Door zonlicht krijgen deze verspreiden cellen kleur.

Onschuldige vlekken

Sproeten zijn geen moedervlekken en kunnen dus niet kwaadaardig zijn. Daarentegen vallen mensen met sproeten wel in een hogere risicogroep voor huidkanker. Er zijn dan ook een paar signalen die je in de gaten moet houden als je sproeten hebt. Merk je een van deze veranderingen op? Raadpleeg dan de huisarts.

  • De sproeten zijn asymmetrisch van vorm.
  • De randen van de sproeten zijn oneffen of bobbelig.
  • De sproeten veranderen van kleur.
  • De sproeten veranderen van grootte.
  • De sproeten worden dikker.

Dezelfde signalen gelden voor moedervlekken. Daarbij is het extra belangrijk om ze goed in de gaten te houden.

Goed insmeren

Sproeten worden donkerder van kleur door blootstelling aan zonlicht. Worden je sproeten erg snel bruiner, dan kan dit een teken zijn dat je jouw gezicht niet voldoende beschermt. Onvoldoende zonbescherming vergroot de kans op rimpels, huidkanker en andere huidaandoeningen. Je sproeten kunnen dus een goede indicatie geven of het tijd is om je beter en vaker in te smeren.

Lees ook: Aan deze 7 tekenen herken je een gezond lichaam

Bron: Healthline | Beeld: Pexels