Ben je ouder dan 40 jaar en zie je soms wazig? Dan kan je deze aandoening hebben

 

Gelukkig kan je het achteruit gaan van je ogen voorkomen

Heb je last van het feit dat je steeds wat waziger gaat zien en kan je er niet echt een verklaring voor vinden? Rond het veertigste levensjaar van de mens kan er een ouderdomskwaal optreden. Deze kwaal heet staar en kan heel vervelend zijn. Het is de vertroebeling van de ooglens, waardoor je niet meer scherp kan zien zélfs niet met bril. Deze vertroebeling ontstaat doordat eiwitten in de ooglens gaan klonteren.

Ouderdomsstaar komt heel vaak voor, maar bij de een net wat eerder dan de ander. Rond de 85 jaar heeft bijna iedereen staar, maar soms kan het ook zijn dat mensen al rond hun 55e levensjaar te maken krijgen met deze kwaal. Drie procent van de mensen hebben al staar als ze nog maar tussen de 55 en 65 jaar zijn. Een enkeling merkt het zelfs al in hun veertigste levensjaar.

Waar moet je op letten?

  • Je ziet wazig.
  • Kleuren zijn minder helder. Vaak worden de kleuren iets geler of bruiner dan je gewend bent.
  • Soms zie je dubbel als je met één oog kijkt.
  • Je ziet ‘s nachts slecht. Je hebt veel last van lantaarnpalen en koplampen. Vaak zie je er een halo (lichtkrans) omheen.
  • De sterkte van je bril daalt of stijgt in een korte tijd heel snel.

Operatie

Als je staar hebt, hebben we slecht nieuws voor je: dit zal nooit vanzelf beter worden. Bij de een vertroebelt de lens wel sneller dan bij de andere. Gelukkig kan het wel verholpen worden door middel van een operatie. Bij deze ingreep wordt de vertroebelde lens vervangen door een heldere lens. Dit kan onder een plaatselijke verdoving en is in een korte periode te regelen.

Is staar helemaal te voorkomen? Nee, maar je kan het proces wel vertragen door gezond te leven. Niet roken, drinken en gezond eten is het beste. Daarbij raadt het Oogfonds aan om bij fel zonlicht een zonnebril te dragen.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash