Steeds meer gevallen van meningokokken: dit zijn de symptomen

meningokokken
Steeds meer besmettingen met meningokokken duiken op

Een van de dingen waarvoor jonge kinderen worden ingeënt is meningokokken type C, waardoor deze ziekte nauwelijks meer voorkomt in Nederland. Helaas doet nu het W-type zijn opkomst, waardoor al 11 doden zijn gevallen en 57 zieken. Zo overleed vorige week een 14-jarig meisje aan de dodelijke bacterie.

De bacterie is erg gevaarlijk

Gevaar

In 2015 raakten slechts vier mensen besmet met de gevaarlijke meningokokken type W-bacterie en niemand overleed. Vorig jaar werden er rond deze periode 27 mensen opgenomen in het ziekenhuis, dit jaar waren het er al 50. Een 14-jarig meisje uit Wijk bij Duurstede kwam te overlijden aan het ziekte. Liza werd ook ziek. Zij overleefde het, maar haar onderbenen moesten geamputeerd worden.

Bacterie

De meningokokken-bacterie verspreidt zich, net als griep, door de lucht. Als je besmet raakt, word je in een rap tempo heel erg ziek. Je kunt binnen 24 uur al overlijden aan een hersenvliesontsteking. Daarom is het zo belangrijk dat deze bacterie geremd wordt door vaccinaties. Maar, omdat wij in Nederland tegen type C ingeënt worden kunnen we nog wel ziek worden van type W.

Inentingen

De overheid heeft nu alle baby’s van 14 maanden opgeroepen om ingeënt te worden tegen type W. In het najaar worden alle 14-jarigen opgeroepen. De spreiding komt omdat er te weinig vaccinaties zijn tegen deze bacterie, daarom kunnen niet beide leeftijden tegelijk ingeënt worden. De overheid hoopt dat iedereen die opgeroepen wordt de vaccinatie ook daadwerkelijk krijgt. Zo worden niet alleen de mensen met inentingen minder snel ziek, maar kan de bacterie zich ook niet zo snel verspreiden.

Symptomen

De symptomen van meningokokken zijn hoge koorts, misselijkheid, sufheid en diarree. Een stijve nek kan wijzen op hersenvliesontsteking. Als je je kin niet meer op je borst kunt krijgen als je ziek bent, moet je meteen een arts raadplegen. Dit kan wijzen op hersenvliesontsteking, waaraan je kunt overlijden. Ook kan er bloedvergiftiging optreden, waardoor je ledematen misschien moeten worden verwijderd. Dit overkwam Liza. Zij moest kiezen tussen haar benen en haar leven.

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay