7x ‘stenen’ in je lichaam waar veel last van kan hebben

Amandelstenen

Heb je je keelamandelen nog? Dan kun je mogelijk last hebben van amandelstenen. Deze stenen ontstaan door bacteriën, dode cellen en voedselresten die kunnen achterblijven in de hoekjes en gaten van de keelamandelen. Zware gezondheidsklachten krijg je niet van deze stenen, maar mogelijk wel een vieze adem of een pijnlijk gevoel tijdens het eten of slikken. Door regelmatig je tanden te poetsen en/of je mond te spoelen of gorgelen met zout water kan de klachten verlichten. Door eens flink te hoesten kunnen de stenen ook mogelijk loskomen.

Galstenen

Gal is een vloeistof die helpt om vetten te verteren in ons spijsverteringsstelsel in de darmen. Wanneer deze vloeistof gaat samenklonteren kunnen hier galstenen uit ontstaan. Klachten ontstaan pas wanneer de afvoerwegen van de galblaas worden afgesloten door de stenen. Symptomen zijn soms lastig vast te stellen. Een mogelijkheid is een zeurend, pijnlijk gevoel onder het borstbeen en een misselijk/opgeblazen gevoel na een maaltijd. Bij hevige pijnklachten is het wijs om een afspraak te maken met de huisarts. Onbehandeld kunnen galstenen leiden tot onder andere geelzucht en alvleesklierontsteking. Mensen met overgewicht hebben hebben drie tot vier keer meer kans op galstenen dan mensen met een gezond gewicht. Ook mensen die in korte tijd veel gewicht hebben verloren lopen een verhoogd risico op galstenen.

Speekselsteen

Speeksel wordt aangemaakt door drie verschillende klieren. Door middel van kleine buisjes komt het speeksel vanuit deze klieren in je mond terecht. Raken deze buisjes verstopt? Dan kan er speekselsteen ontstaan. In de meeste gevallen bestaan speekselstenen uit calcium (kalk). Symptomen van deze stenen is pijn en opzwelling van je oor en onderkaak. Wanneer je net bent begonnen aan een maaltijd kan de pijn plotseling en intens optreden. Herken je deze klachten? Maak dan een afspraak met de huisarts, hij kan de stenen verwijderen.

Maag- en darmstenen

Stenen die ontstaan in het maag-darmkanaal komen voornamelijk voort uit het inslikken van slecht verteerbare stoffen. Denk hierbij aan haren, plantenresten, poedermelk/babyvoeding en ingeslikte steentjes. Deze stenen zijn meestal vrij klein. Grote gezondheidsklachten houd je er dan ook vaak niet aan over. Wel kan een grote maagsteen levensbedreigend zijn. Een grote steen kun je herkennen aan een branderig gevoel in de bovenbuik, misselijkheid, slikproblemen of een vol gevoel. Door middel van een operatie zal de steen dan verwijderd moeten worden.

Pagina 2/2

Lees ook: Feit of fabel: Is fluoride in tandpasta ongezond?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Gezondr.nlMargriet | Beeld: Wikimedia Commons, Jakupica