Last van een stijve nek? Zo kun je er snel vanaf komen!

Stijve nek

In veel gevallen kun je de symptomen zelf laten verdwijnen

We hebben allemaal weleens last van een stijve nek. Dit wordt meestal veroorzaakt door een slechte slaap- of werkhouding of tocht. In sommige gevallen kan een stijve nek ook een serieuze en medische oorzaak hebben. Zo kan een stijve nek bijvoorbeeld wijzen op hersenvliesontsteking of een hernia. Heb je er last van en houden de klachten lang aan? Dan is het verstandig een arts in te schakelen. Maar heeft je stijve nek een simpele oorzaak, zoals die we eerder al noemden? Dan kun je de symptomen vaak zelf bestrijden. Dít is hoe je dat doet.

In veel gevallen kun je vrij gemakkelijk van je klachten afkomen.

1. Oefeningen

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt met een stijve nek, zijn er een paar simpele oefeningen die je kunnen helpen om je spieren weer soepel te maken. Buig je hoofd bijvoorbeeld tien keer naar voren en naar achteren en blijf daarbij naar voren kijken. Vervolgens kun je eerst links en dan rechts over je schouder naar achteren kijken. Ook deze oefening kun je het beste tien keer herhalen. Beweeg daarna je linkeroor naar je linkerschouder en je rechteroor naar je rechterschouder. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spieren en gewrichten in je nek samenwerken. Let wel op: het is niet de bedoeling dat je de bewegingen gaat forceren. Rek zover je kunt en op een heel rustig tempo.

2. Verandering van temperatuur

Je kunt de pijn van een stijve nek ook verlichten door een heel warme of juist koude bron op je nek te plaatsen. Hierdoor verminder je de ontsteking en verbeter je de bloedtoevoer naar je hersenen waardoor de pijn snel af zal nemen. Neem hiervoor bijvoorbeeld een warme kersenpittenzak of een zak ijs. Wanneer je weinig tijd hebt, kun je er ook voor kiezen om een beetje tijgerbalsem op je nek te smeren of een warmtepleister aan te brengen. Na ongeveer twintig minuten zou de pijn moeten wegtrekken.

3. Ontstekingsremmers

Heb je de bovenstaande tips geprobeerd, maar mochten ze niet baten? Dan kunnen pijnstillers met ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, helpen om de pijn te verlichten. Het is wel belangrijk om de pijnstillers met mate te gebruiken en niet te lang achter elkaar te slikken.

4. Massage

Blijft de pijn lang aanhouden, dan kan een goede massage ook uitkomst bieden. Vind je dit te prijzig, dan kun je altijd je eigen nek masseren door een tennisbal te plaatsen tussen je rug en de muur. Beweeg vervolgens naar boven en naar beneden zodat de bal je rug en schouders masseert. Sporten als yoga en pilates kunnen daarnaast ook helpen om je spieren soepel te houden. Wanneer je al last hebt van een stijve nek kan het helpen om te pijn te verzachten, maar let er hierbij ook weer op dat je niet gaat forceren.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: snelle lopers leven 15 jaar langer dan langzame wandelaars

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Thuisarts, Margriet | Beeld: Unsplash