Dit gebeurt er met je lichaam als je de hele dag aan een bureau zit

Een chiropractor vertelt hoe je klachten kunt voorkomen

Een stijve nek, pijnlijke onderrug en gespannen schouders zijn klachten die veel kantoorwerkers zullen herkennen. Langdurig stilzitten achter een bureau is funest voor je gezondheid, maar met een kantoorbaan ontkom je er meestal niet aan. Waarom is stilzitten eigenlijk zo slecht voor je? En welke aanpassingen kunnen we (ook thuis) maken om gezonder te zitten? Dit is wat de chiropractor zegt.

Kromme houding

Allereerst is het niet goed voor je lichaam om langere tijd in dezelfde houding te blijven, maar toch brengen veel mensen hun werktijd en vrije uren zittend door. Doordat we urenlang naar onze laptop, tablet of smartphone of kijken, zitten we meestal voorovergebogen met ons bovenlichaam. Je creëert hierdoor veel druk op je nekwervels, wat weer tot allerlei kwaaltjes en klachten kan leiden. Een stijve nek en rugpijn zijn hier de bekendste voorbeelden van.

Rechtop zitten

Om ervoor te zorgen dat we ons lichaam niet voortdurend vooroverbuigen, is het belangrijk dat je bureau zo ingedeeld is dat rechtop zitten een makkie wordt. Staat je beeldscherm op de goede hoogte, of moet je je nek draaien of buigen om het te kunnen zien? Zijn je schouders ontspannen als je typt, of staat je toetsenbord misschien te hoog of te laag? Kunnen je voeten op de vloer rusten? Ook thuis kun je zorgen voor een gezonde werkomgeving. Wissel bijvoorbeeld eens van stoel om te kijken of je daardoor beter gaat zitten, of gebruik dikke boeken onder je beeldscherm om hem op de juiste hoogte te krijgen. Zo houd je je wervelkolom recht tijdens het zitten.

Blijf in beweging

Volgens chiropractor Sebastian Kverneland is de snelste manier om je houding te verbeteren simpelweg om minder aan je bureau te zitten, zo vertelt hij aan PureWow. Nu we massaal thuiswerken is het een goede periode om uit te proberen wat voor jou werkt. Je kunt bijvoorbeeld af en toe een kleine pauze nemen waarbij je opstaat van je bureau en een stukje door je huis of tuin loopt, koffie haalt of even de was gaat vouwen. Je kunt jezelf ook aanleren dat je tijdens een telefoongesprek rondjes door de kamer loopt. Scrol jij tijdens de lunchpauze door de berichten op je telefoon? Een rondje gaan wandelen is een beter idee om je nek te ontlasten. Een andere belangrijke aanbeveling van de chiropractor is het doen van rek- en strekoefeningen, voornamelijk voor je bovenlichaam.

Spiekbriefje

Wil je actief aan een betere houding werken? Plak dan een post-it op je beeldscherm of zet een andere reminder op je bureau. Iedere keer als je hier naar kijkt, word je eraan herinnerd je wervelkolom recht te houden, af en toe te wandelen en strekoefeningen te doen.

Lees ook: Werken vanuit huis? Met deze 4 tips creëer je een volmaakt thuiskantoor

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash