Stinkt de adem van je huisdier? Het kan een teken van pijn zijn

Veel mensen denken dat een stinkende adem bij dieren normaal is

De meeste mensen worden er niet heel blij van wanneer een hond of kat in hun gezicht staat te hijgen of gapen. Niet bepaald een lekker luchtje, nee. We gaan er vaak van uit dat zo’n stinkende adem bij dieren normaal is. Toch is dit niet zo’n onschuldig probleem. De stinkende adem van je huisdier kan namelijk betekenen dat ze flink veel pijn hebben. 

Stinkende adem

Voor mensen is het heel normaal om twee keer per dag onze tanden te poetsen en te stoken. Ook laten we elk jaar ons gebit netjes controleren bij de tandarts. Komt er een naar luchtje uit onze mond? Dan vermoeden we al gauw dat er iets niet goed zit. Maar heeft ons huisdier een stinkende adem? Dan zal dat wel zo horen, denken mensen veelal.

Pijn

Maar liefst 72 procent van de honden- en kattenbaasjes zegt dat hun huisdier uit de bek stinkt en denkt daar verder niets van. Wat veel van hen dus niet weten, is dat die stank vaak – net als bij mensen – duidt op ernstige gebitsproblemen. Naar schatting lopen daardoor bijna een miljoen katten en zo’n 840.000 honden ongemerkt rond met pijn.

Alarmbellen

Veel dierenbaasjes denken dat ze het écht wel merken als hun huisdier pijn heeft. In het geval van een pijnlijke poot zal dit ook ongetwijfeld zo zijn, maar niet als het op het gebit aankomt. “Honden geven absoluut geen pijn aan en katten zijn wat dat betreft nog erger”, vertelt tandheelkundig dierenarts Esther Soeteman. Honden en katten eten dan ook gewoon braaf hun voer op, ook als ze enorm veel pijn in hun bek hebben. Ruik je dat je hond of kat uit zijn bek stinkt? Dan moeten de alarmbellen direct afgaan. “Een hond hoort neutraal te ruiken, dat weten veel mensen niet.”

Dagelijks poetsen

De oplossing is eigenlijk heel simpel: dagelijks de tanden van je huisdier poetsen. Voor veel mensen voelt dit erg vreemd en er klinkt dan ook al snel het bezwaar dat dieren in de natuur dit ook niet doen. Klopt, zegt Soeteman. “Maar een hond in de natuur wordt niet voor niets maar vijf jaar oud. Wij willen dat onze honden zeker vijftien worden, toch?” Steek je handen maar uit de mouwen dus. Toch moet je dit tandenpoetsen bij veel huisdieren goed oefenen en rustig opbouwen. “Voor veel honden en katten is de bek echt privégebied”, zegt Soeteman. “Je moet dus niet meteen die tandenborstel er zomaar in steken, maar rustig opbouwen.”

Lees ook: Slapen met je viervoeter: dit zegt z’n slaaphouding over hoe je huisdier zich voelt

Bron: Metro | Beeld: Unsplash