Stomen als je verkouden bent: helpt dat eigenlijk wel?

stomen

Wat doet stomen eigenlijk voor je?

Het advies bij een verkoudheid en bij verstopte bijholtes is eentje uit grootmoeders tijd; stomen met kokend water en eventueel eucalyptus of kamille erin. Je voelt je eventjes beter wanneer je dit doet, maar helpt het eigenlijk wel écht tegen een verkoudheid?

We kunnen er kort over zijn: stomen heeft eigenlijk niet zo heel veel zin.

Stomen
Ook al voelt het alsof stomen wel degelijk soelaas biedt; deze opluchting is tijdelijk en houdt nooit echt heel lang aan. Volgens artsen heeft stomen niet heel veel zin; ook al lucht boven een kom met water hangen wel op, het versnelt het genezingsproces niet. Sterker nog, wanneer je stoomt met water en een middeltje zoals zout of menthol erin kan het de klachten zelfs verergeren.

Slijmvlies
Volgens de wetenschap zouden middeltjes als zout, menthol of eucalyptus door de sterke geur de slijmvliezen kunnen irriteren. Dit heeft als gevolg dat het slijmvlies opzwelt en dat de klachten alleen maar erger worden. Ook kan het stomen boven te heet water zorgen voor verbrandingsgevaar, vooral bij jonge kinderen (die precies om deze reden niet mogen stomen). Bespaar jezelf dus alle moeite en laat het stomen voor wat het is!

Zoutoplossing
Maar wat werkt dan wel? Volgens KNO-artsen is het beter om de neus te spoelen met een zoutwaterspoeling. Dit kun je gemakkelijk zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een drinkglas met lauw water. Druppel deze oplossing in je neus en snuif een beetje op. Je kunt dit mengsel zo vaak als je wilt gebruiken. Vind je dit te lastig? Er bestaan ook kant-en-klare zoutoplossingen die je bij de drogisterij kunt kopen.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pulse