Stoppen met koffie drinken? Dit gebeurt er met je lichaam

Aha!

Wij Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 3 tot 4 koppen koffie per dag. Ja, echt waar! Voor een heleboel coffee-lovers is het zelfs zo erg dat zij nauwelijks meer zonder kunnen. Maar welke invloed heeft al die cafeïne eigenlijk op je lichaam? En wat zou er gebeuren als je er helemaal mee stopt? 

Voordelen van cafeïne

Cafeïne is een stofje dat je in allerlei producten en voedingsmiddelen tegenkomt. Naast koffie zit het bijvoorbeeld ook in energiedranken, thee, cola en zelfs in chocolade(melk). Al is de hoeveelheid cafeïne niet overal even hoog, natuurlijk.

Veel mensen drinken koffie omdat het de alertheid verhoogt en je er gevoelsmatig meer energie van krijgt. Maar dat is volgens het Voedingscentrum niet het enige gezondheidsvoordeel. “Het drinken van 2 tot 4 koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten en een ongeveer 10% lager risico op een beroerte”, leggen ze uit. “Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van 5 koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie drinken samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2. Dit laatste verband is vergelijkbaar voor koffie met cafeïne en decaf.” Goed om te weten!

Nadelen van cafeïne

Als je al die gezondheidsvoordelen hoort, vraagt je je misschien af waarom je überhaupt zou willen stoppen met het drinken van koffie. Ook daar zijn goede argumenten voor. In grote hoeveelheden kan koffie namelijk ook een heleboel negatieve bijwerkingen hebben, vertelt het Voedingscentrum. Hierbij kun je denken aan rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen en angstgevoelens. Daarnaast kan je lichaam op den duur afhankelijk worden van cafeïne, en dat is natuurlijk niet echt een lekker idee.

Ontwenningsverschijnselen

Wanneer je merkt dat je last krijgt van bijwerkingen, of dat je eigenlijk niet meer zonder kunt, is het misschien geen slecht idee om te stoppen met het drinken van koffie. Maar wat gebeurt er met je lichaam wanneer je ineens stopt?

Door abrupt te stoppen met het drinken van cafeïne, kan je lichaam echte ontwenningsverschijnselen gaan vertonen. Hoe dit eruit ziet en hoe lang het duurt ziet verschilt per persoon, maar veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. In het ergste geval kunnen deze klachten wel tot 10 dagen aanhouden.

Geleidelijk afbouwen

Om het risico op ontwenningsverschijnselen zo klein mogelijk houden, kun je je cafeïne-inname het beste geleidelijk af te bouwen. Verminder bijvoorbeeld het aantal kopjes per dag, of stap in eerste instantie over op (groene) thee. Enne, zie je het toch niet zitten om helemáál te stoppen? Dan is dat ook geen drama natuurlijk. Geniet, maar drink met mate!

Lees ook: Klopt het dat na 5 uur koffiedrinken niet goed is voor je nachtrust?

Bron: Voedingscentrum, Ze | Beeld: Pexels

Array