Stoppen met roken gaat een stuk makkelijker met dít trucje

 stoppen met roken trucje

Maak het jezelf een stuk makkelijker om te stoppen met roken

Heb je al verschillende pogingen gedaan om te stoppen met roken? Maar lukt het steeds niet om op de moeilijke momenten niet naar die sigaret te grijpen? Een Nederlandse psychologe voerde een promotieonderzoek uit en wat bleek? Het gevoel van een nieuwe identiteit kan helpen om te voorkomen dat je in de oude gewoontes valt. 

Denk jij dat dit gedachtentrucje je kan helpen om te stoppen met roken?

Schrijfopdrachten

Psychologe Eline Meijer liet voor haar studie meerdere rokers vragenlijsten invullen en bepaalde schrijfopdrachten maken over hoe zij zichzelf als roker én als niet-roker zien. “Wanneer mensen in staat waren zichzelf in te beelden als niet-roker nam hun kans om te stoppen met roken toe,” vertelt psycholoog Eline Meijer op Mijn Gezondheidsgids over haar onderzoek. “Andersom bleken gestopte rokers die hier niet in slaagden minder geneigd om op te houden of vielen sneller terug.”

‘Nieuwe’ identiteit

Volgens de psychologe is het gevoel van een ‘nieuwe’ identiteit een belangrijke factor bij het stoppen met roken. Dit komt omdat we ons het liefst gedragen op een manier die past bij hoe we onszelf zien. “Iemand die zichzelf bijvoorbeeld niet als sporter ziet, zou minder snel een stukje gaan hardlopen dan iemand met de ambitie om de marathon te lopen. Identiteit kan motiverend werken en met name het toekomstige ego. Het geeft een duidelijk doel waarnaar je kunt streven.”

Vaste rokers

Wel erkent de psychologe dat rokers die al jarenlang vast roken iets meer nodig hebben dan alleen de visualisatie van een nieuwe identiteit. “Het effect van de schrijfopdracht was klein en in de meeste gevallen is roken een serieuze verslaving,” legt ze uit. “Ik adviseer mensen dan ook altijd om de huisarts te bezoeken voor nicotinepleisters en aanvullende therapie. Maar nadenken over je rokersidentiteit kan zeker helpen. Vraag jezelf eens af of dit gedrag echt bij je past en hoe je jezelf zou omschrijven als niet-roker. Wie ben je zonder die sigaret?”

Lees ook: Yes! Vanaf vandaag reis je binnen een paar uur van Amsterdam naar hartje Londen met de trein!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mijn Gezondheidsgids | Beeld: PxHere