Handig: de geur van je partner kan stress verminderen

stress-geur-partner

Wist je dit al?

Heb je dubbele afspraken in je agenda staan of ervaar je stress op werk? Er zijn een paar dingen die je helpen kalmeren. Zo werkt een ademhalingsoefening, een wandeling of knuffelen met je huisdier. Maar de geur van je partner helpt je ook! En daar hoeft hij of zij niet eens voor in de buurt te zijn.

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van British Columbia in Canada. Om dit te onderzoeken, werden in totaal 96 stellen onderzocht. De mannen moesten 24 uur lang hetzelfde witte t-shirt dragen, zonder deodorant of parfum te gebruiken. De vrouwen kregen een zware stresstest voor hun kiezen, en kregen hierbij twee t-shirts: een ongedragen shirt en een gedragen shirt. Het gedragen shirt kon van hun partner zijn, maar ook van een van de andere deelnemers.

Stresstest

Na de stresstest werd gemeten hoeveel stress de vrouwen ervoeren. Dit werd onderzocht door middel van een vragenlijst en aan de hand van de hoeveelheid cortisol die er in hun lichaam was. Cortisol is het stresshormoon. Hieruit kwam naar voren dat de vrouwen die het shirt met de geur van hun eigen partner hadden gekregen, veel minder stress ervoeren dan de vrouwen die het shirt van een andere deelnemer hadden. Dit effect werd groter wanneer ze de geur van hun partner ook echt herkenden.

Vreemde geur

Opvallend was dat de geur van een vreemde juist ervoor zorgde dat de vrouwen meer stress kregen. Bij deze vrouwen werd namelijk meer cortisol in hun lichaam gemeten. Dit heeft vermoedelijk te maken met het natuurlijke instinct om vreemden te wantrouwen. De geur van een onbekende man kan namelijk ons ‘vluchtinstinct’ triggeren, waardoor we meer stress ervaren. Dus stress je? Ruik dan aan het shirt van je partner!

Lees ook: Lekker eten kan zorgen voor minder stress en dit is hoe dat werkt

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Candice Picard