We drinken blijkbaar structureel te weinig water

water
We drinken minder water dan we denken

Uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt dat veel Nederlanders structureel te weinig water drinken. We zouden eigenlijk zeven frisdrankglazen water moeten drinken, daarmee kom je uit op 1,4 liter. Toch drinkt de gemiddelde mens slechts vijf glazen, dus slechts 1 liter. Beter is om tussen de 1,5 en 2 liter te drinken, maar waarom drinken we zo weinig?

Veel mensen denken dat ze genoeg water drinken, maar doen dit in werkelijkheid niet.

Water

Het Voedingscentrum geeft als advies om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Uit onderzoek van Menzis blijkt nu dat de meeste mensen maar ongeveer 1 liter water binnenkrijgen. Structureel te weinig, dus. Ook blijkt uit het onderzoek dat de helft van de ondervraagden dacht dat hij of zij wél genoeg water drinkt. De reden dat we te weinig water drinken? We vergeten het.

Te weinig drinken

Als je te weinig water drinkt, kun je dat merken aan de kleur van je urine en aan hoeveel dorst je hebt. Als je urine steevast geel van kleur is, moet je meer drinken. Ook kan een vochttekort leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid en hoofdpijn, aldus nefroloog Stephan Bakker. Uiteindelijk hebben mensen die te weinig vocht binnenkrijgen een grotere kans op nierstenen, spierzwakte en blaasontsteking.

Vergeten

De reden dat mensen te weinig water drinken, is meestal omdat we het gewoon gladweg vergeten. Het kan helpen om een groot glas water of een fles op je bureau te zetten met daarin water. Als je ook iedere ochtend en bij het eten een glas water drinkt, dan heb je al een paar vaste momenten ingebouwd waarop je water drinkt. Wacht niet tot je dorst hebt, want ook zonder dorst kan je lichaam om water verlegen zitten. Hoe ouder je wordt, hoe minder dorst je krijgt, maar je waterbehoefte wordt er niet minder op. Daarnaast zitten er belangrijke mineralen in water die goed zijn voor ons lichaam. Wij pakken meteen nog een glas!

Lees ook: Deze vrouw haar tip om migraine te verlichten gaat viraal

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels