Dit zijn de 9 symptomen die het lichaam aangeeft bij het hebben van een bloedprop

Aan deze signalen kun je een bloedprop herkennen

Een bloedprop, ook wel een embolie genoemd is de afsluiting van een slagader of een ader. Dit kan veroorzaakt worden door elk materiaal dan ook. Dit materiaal kan in het bloedvat zich huisvesten en een holte in de ader afsluiten. De meest voorkomende bloedprop is een trombo-embolie. Dat is trombose gevormd in de ene locatie die zich losmaakt van de vaatwand en zich ergens anders in de bloedcirculatie nestelt en daar dus het bloedvat verstopt.

Jaarlijks krijgen zo’n 30.000 Nederlanders een trombose in bijvoorbeeld een been of arm en krijgen zo’n 10.000 Nederlanders een longembolie. 1.000 mensen overlijden hieraan; dat zijn gemiddeld 3 mensen per dag.

Hartkloppingen

Heb je steeds vaker last van hartkloppingen? Dan kan dit een symptoom zijn van een embolie. Een bloedprop in de longen kan er namelijk voor zorgen dat de toevoer van het zuurstof naar de longen beperkt of zelfs geblokkeerd wordt. Het hart moet dit zien te compenseren en gaat daardoor sneller, harder en onregelmatiger kloppen.

Borstpijn

Personen die eerder al een longembolie hebben ervaren, geven vaak aan dat het vergelijkbaar is met het krijgen van een hartaanval. Dit komt omdat de pijn van een hartaanval te vergelijken is met een longembolie. Het verschil is alleen dat de pijn bij een longembolie voelt alsof je gestoken wordt en de pijn verergerd tijdens het diep ademhalen.

Kortademig

Een embolie in de longen kan er ook voor zorgen dat je meer moeite hebt om te ademen. Zoals we al eerder aangaven komt dit omdat de bloedprop de zuurstoftoevoer naar de longen aan kan tasten. Bij dit symptoom kan het zelfs zo ver oplopen dat het lijkt alsof je op het punt staat om flauw te vallen.

Hoesten

Wanneer we regelmatig moeten hoesten, wordt dit meestal geassocieerd met een verkoudheid, griepje of long/keelontsteking. Maar heb je last van een droge, onverklaarbare hoest die uit het niets lijkt op te komen? Dan kan het zijn dat je lichaam je probeert te waarschuwen voor een longembolie. Helemaal als je slijm en/of bloed ophoest is het noodzakelijk om direct een huisarts in te schakelen.

Lees de overige symptomen van een bloedprop op de volgende pagina.


Pagina 1/2