5 symptomen van dementie bij een hond of kat

dementie hond of kat
Herken deze symptomen van dementie bij een hond of kat op tijd

Dementie komt bij zo’n 250.000 Nederlanders voor. Maar wist je dat honden en katten net als mensen ook dementie kunnen krijgen? En het komt vaker bij onze harige viervoeters door dan je zou verwachten. Maar liefst 70 procent van de honden die vijftien jaar of ouder is, vertonen eerste verschijnselen van dementie. Bij katten is dit gemiddeld zo’n 50 procent.

Erg belangrijk om de onderstaande vijf symptomen bij oudere honden en katten tijdig te herkennen.

Dementie bij dieren

De officiële benaming voor dementie bij huisdieren is het ‘cognitief disfunctie syndroom’ (CDS). De term ‘dementie’ bij honden en katten wordt voor het gemak in dit artikel aangehouden. In veel opzichten lijken de symptomen overeen te komen met de klachten die mensen ervaren.

1. Commando’s vergeten

Dit symptoom komt veelal voor bij honden. Commando’s of trucjes die van jongs af aan zijn aangeleerd lijken in een korte periode vergeten te zijn. Kijkt je hond je glazig aan terwijl je de standaard commando’s als ‘zit’, ‘af’ en ‘blijf’ noemt? Dan zou er een alarmbelletje bij je moeten gaan rinkelen. Daar komt bij dat honden met dementie soms moeite kunnen hebben om de vaste route naar huis of de voordeur voorbij te lopen. Bij katten is dit symptoom vaker moeilijker te peilen omdat deze huisdieren vaak geen commando’s of trucjes kennen.

2. Miauwen

Wat wel een herkenbaar symptoom bij katten is: veel en hard miauwen. Dit komt door een soort kleine verandering in het gedrag en vergeetachtigheid. Wanneer dit steeds erger wordt kan het dier zijn totale tijdsbesef kwijtraken. Het gevolg: katten lopen ’s nachts miauwend door het huis te spoken. Ook bij honden kan dit voorkomen door nachtenlang veel te huilen en te blaffen.

3. Verandering in gedrag

Wanneer je je hond of kat van jongs af aan bij je hebt, ken je zijn of haar karakter door en door. Verandert je hond of kat van een lief en rustig naar een angstig of misschien wel agressief karakter? Dan kan dit een teken zijn van dementie. Bij honden kan het voorkomen dat ze in een kort tijdsbestek veranderen en blaffen en grommen naar mensen die al jaren over de vloer komen of soms zelfs naar het baasje zelf. Katten beginnen voornamelijk te blazen.

4. Slecht eten

Lijkt de etenslust verdwenen te zijn bij je huisdier? Dan is dit een zorgelijk symptoom. Honden en katten hebben hun dagelijkse voeding nodig om actief en sterk te blijven. Ga in dit geval altijd met je huisdier naar de dierenarts.

5. Ontlasting

Honden en katten leren altijd om hun behoefte netjes buiten de deur of in een kattenbak te doen. Vind je echter uit het niets ontlasting van je huisdier in huis? Dan kan dit mogelijk een symptoom zijn van dementie. Honden vergeten simpelweg hun zindelijkheid en katten vinden vaak de weg naar de kattenbak niet meer terug.

Wil je weten wat je het best kan doen als je één of meerdere van de bovenstaande symptomen bij je hond of kat herkent? Kijk dan op de volgende pagina.

Pagina 1/2