Deze symptomen kunnen wijzen op PCOS

Zo’n 5 tot 15 procent van alle vrouwen heeft dit syndroom

Voor veel mensen zullen de letters PCOS niet veel zeggen. Toch heeft zo’n vijf tot vijftien procent van alle vrouwen te maken met dit syndroom. De letters staan voor polycysteus ovariumsyndroom, wat letterlijk betekent dat er veel cysten of vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Deze verstoorde hormoonbalans kan tal van verschillende klachten geven. Wij leggen het je uit. 

Wat is PCOS?

PCOS is een verstoorde hormoonbalans die voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare jaren (15 tot 44 jaar). Bij een normale menstruatie ontwikkelen zich in de eerste helft van de cyclus enkele follikels (vochtblaasjes) in de eierstokken. Daarvan groeit er meestal maar één zover door totdat deze knapt. Dat noemen we ook wel ovulatie of eisprong. Het eitje komt dan uit de follikel en wordt door de eileider opgevangen, waarna het naar de baarmoeder gaat. Bij vrouwen die PCOS hebben, worden in de eierstokken meerdere kleine follikels gevormd. Door de verstoorde hormoonbalans komen deze vochtblaasjes moeilijk tot groei en vindt minder vaak of helemaal geen ovulatie plaats. De onderontwikkelde follikels die op de eierstokken blijven zitten, worden cysten genoemd. Doordat de eisprong uitblijft, worden vrouwen met PCOS minder vaak of helemaal niet ongesteld. Tevens betekent het ontbreken van een eisprong dat vrouwen met PCOS minder vruchtbaar zijn.

Drie eigenschappen

Naast de cysten op de eierstokken en de onregelmatige of uitblijvende menstruatie, kunnen vrouwen met PCOS ook een hoog testosterongehalte hebben, wat tot acne en veel lichaamshaar kan leiden. Heb je twee van deze drie eigenschappen van PCOS, dan kan het zijn dat je dit syndroom hebt.

Gevolgen van PCOS

Helaas heeft PCOS tal van vervelende gevolgen. Zo kan het zoals gezegd leiden tot overbeharing, acne en een verminderde vruchtbaarheid. Ook hebben vrouwen met PCOS een iets grotere kans op een miskraam en hebben zij een verhoogde kans om baarmoederkanker te krijgen. Daarnaast zorgen de hormoonschommelingen en uiterlijke kenmerken als lichaamshaar en acne ervoor dat vrouwen met PCOS vatbaarder zijn voor depressie en angststoornissen. Op de lange termijn, na de menopauze, lopen vrouwen met het syndroom een hoger risico op gezondheidsproblemen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Benieuwd op welke symptomen je moet letten voor PCOS? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2