Dít symptoom bij eierstokkanker wordt door slechts 1% van de vrouwen herkend

Let voortaan dus goed op de onderstaande symptomen!

Iets waarvan we zelf niet hopen dat jijzelf of iemand in je omgeving het krijgt: kanker. Voor ons gevoel hoor je helaas steeds vaker dat mensen aan deze vreselijke ziekte lijden. Een vorm van kanker die bij ongeveer 1200 vrouwen per jaar in Nederland voorkomt is eierstokkanker. Deze vorm van kanker komt voor in 1 of beide eierstokken en ontstaat voornamelijk in- en uit de eileiders. 

Slechts 1% van de vrouwen herkent de meest voorkomende symptoom van eierstokkanker.

Kwaadaardig gezwel
Er zijn goed- en kwaadaardige gezwellen van de eierstokken en hiervan is een kwaadaardig gezwel kanker. Maar hoe herken je deze vorm van kanker en wat zijn precies de symptomen? Uit een Britse enquete van Target Ovarian Cancer is gebleken dat slechts 1% van de vrouwen het symptoom dat het meest voorkomt bij eierstokkanker wist op te noemen. Dit is ‘m: namelijk dat je veel vaker naar de wc moet dan eerst.

Symptomen
Het land waar het onderzoek gehouden is en waar ook gelijk deze vorm van kanker het meest voorkomt is Engeland. Er wordt gezegd dat het erg zorgelijk is dat zo’n klein percentage het meest bekende symptoom van eierstokkanker niet kennen. Per dag (!) overlijden er maar liefst 11 vrouwen in Engeland aan deze kankervorm. Daarnaast waren ook de andere belangrijke symptomen niet bekend bij de vrouwen. Hoe eerder eierstokkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans is dat een vrouw het overleeft. Het is dus belangrijk dat je goed op de volgende symptomen let als het gaat om eierstokkanker:

  • Bekken- of buikpijn
  • Aanhoudend opgeblazen gevoel
  • Moeite met eten of snel vol zijn
  • Vaker moeten plassen
  • Extreme vermoeidheid
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust

Onderzoek baarmoederhalskanker
Aan de hand van een uitstrijkje dat bij de huisarts wordt uitgevoerd, kan er onderzocht worden bij vrouwen of er baarmoederhalskanker aanwezig is of niet. Belangrijk om te weten is dat eierstokkanker niet geconstateerd kan worden aan de hand van dit onderzoek. Ook weten veel mensen niet dat ook zelfs jonge vrouwen deze vorm van kanker kunnen krijgen. De gemiddelde leeftijd waarbij eierstokkanker het meest voorkomt bij vrouwen in Nederland ligt wel wat hoger; dit is tussen de 55 en 80 jaar oud. Vooral vrouwen kunnen deze diagnose krijgen na de overgang.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: NetDoctor