Dit zijn de symptomen van een te lage bloeddruk

En dit zijn de mogelijke oorzaken ervan

Je bloeddruk is vaak een van de eerste dingen die gemeten wordt als je bij de huisarts komt. Niet alleen een te hoge, maar ook een te lage bloeddruk kan tot gezondheidsklachten leiden. Hoe herken je een te lage bloeddruk en wat kunnen de oorzaken zijn?

Normale waarden

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe een normale bloeddruk eruitziet. Je bloeddruk is onder andere afhankelijk van je geslacht en je leeftijd (zie ook deze tabel). Over het algemeen is bij een normale bloeddruk de onderdruk niet hoger dan 95 en de bovendruk niet hoger dan 140. Liggen de onder- en bovendruk echter een stuk lager, dan is er sprake van een te lage bloeddruk. Voor vrouwen gaat het dan om een bloeddruk lager dan 100/60. Bij manen ligt dit nog iets hoger, namelijk 110/70.

Klachten bij een te lage bloeddruk

Ervaar je geen klachten, dan is jouw bloeddruk waarschijnlijk niet te laag. Maar ook als je waarden wél erg laag liggen, hoeft dit niet altijd te betekenen dat je daar last van hebt. Herken je de volgende symptomen? Dan heb je mogelijk een te lage bloeddruk.

  • Duizeligheid, voornamelijk na het opstaan van een stoel
  • Wazig zicht of zwarte vlekken voor de ogen
  • Vermoeidheid
  • Licht in het hoofd
  • Misselijkheid
  • Flauwvallen

Mogelijke oorzaken

In de meeste gevallen is een te lage bloeddruk vervelend, maar geen teken van een onderliggende ziekte. Vrouwen kunnen last hebben van een te lage bloeddruk door hevige menstruaties of tijdens de zwangerschap. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen de bloeddruk verlagen (als bijwerking). Ben je erg misselijk geweest en heb je overgegeven, ook dan kan je bloeddruk zijn gedaald. Tot slot kan een te lage bloeddruk wijzen op (intern) bloedverlies, infecties, bloedarmoede of hartritmestoornissen. Ga langs bij de huisarts als je klachten ervaart om erachter te komen waar deze vandaan komen.

Behandeling en tips

De behandeling van een te lage bloeddruk is helemaal afhankelijk van wat de oorzaak erachter is. Soms kan de oorzaak niet worden gevonden, waardoor behandelen ook niet mogelijk is. Heb je een te lage bloeddruk, dan zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sta bijvoorbeeld altijd rustig op na een lange tijd liggen of zitten om duizeligheid en wazig zicht te voorkomen. Ook is het voor mensen met een te lage bloeddruk extra belangrijk om voldoende te drinken, helemaal na inspanning of bij warm weer. Neem je een sauna of warm bad, wees dan ook voorzichtig met opstaan.

Lees ook: Alles wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Bron: Thuisarts | Beeld: Pixabay