Ouders worstelen met tabletgebruik kleuters en peuters: hoe lang is normaal?

Hoe lang mogen ze op de tablet?

Veel ouders worstelen met het tabletgebruik van hun kleine kinderen; ze weten niet hoe lang ze de kinderen op het scherm moeten laten kijken. Experts vinden dat de peuters en kleuters veel te lang alleen met het apparaat bezig zijn. 

Uit onderzoek van het Iene Miene-Media onderzoek blijkt dat 57 procent van de kinderen tussen de 0 en de 2 jaar al met een tablet speelt.

Zorgen

Dit is maar liefst zeven procent meer dan het voorgaande jaar. Het tabletgebruik van kleine kinderen baart vooral moeders zorgen: zij vragen zich af wat de invloed van de tablets precies is op hun kinderen en welke apps veilig zijn. Uit het onderzoek blijkt dat ouders moeite hebben met het maken van beslissingen en regels over tabletgebruik: zo zijn ze wel van mening dat traditioneel speelgoed beter is voor de ontwikkeling van hun kinderen, maar vinden ze media aan de andere kant wel onmisbaar voor de toekomst van hun kind.

Ontzeggen

Daarnaast voelen ouders zich vaak hypocriet wat betreft het gebruik van digitale apparaten; ze vragen zich af in hoeverre het eerlijk is om hun kinderen een beeldscherm te weigeren als ze zelf de hele dag naar een schermpje zitten te kijken. Het is dus moeilijk voor ouders om het goede voorbeeld te geven. Experts vinden echter dat ouders de plicht hebben om strenge regels op te stellen en hun kinderen het mediagebruik te ontzeggen, zelfs als ze het zelf wel doen. Voor kinderen is het namelijk heel anders: zij hebben moeite de vele informatie te verwerken en nep van echt te onderscheiden.

Hoe lang mogen jouw kinderen op een tablet of ander beeldscherm?

Lees ook: Onderzoek toont aan: hondenbezitters leven langer en gelukkiger!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: India playing with my phone door Anthony Kelly onder de licentie CC BY 2.0