Dit is waarom je vanaf nu je tanden wil poetsen met tandpastatabletten

Met deze tandpasta draag je je steentje bij aan het milieu

Je hebt vast je voorkeur voor een bepaald soort tandpasta. De een is net wat frisser, een ander is juist weer beter voor het tandvlees en weer een ander zou je tanden witter maken. Toch hebben ze één ding gemeen: de tube. Die is namelijk niet heel goed voor het milieu. Gelukkig is daar een eco-vriendelijk alternatief voor, namelijk de tandpastatabletten.

Slecht voor het milieu

Tandpastatubes zijn helaas niet goed voor het milieu. Dat is best zorgwekkend, aangezien we ze toch dagelijks nodig hebben om onze tanden mee te poetsen (althans, de inhoud ervan natuurlijk). De tubes zijn vaak gemaakt van een combinatie van aluminium, plastic en andere materialen, wat ze erg lastig maakt om te recyclen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er tot twintig procent tandpasta achterblijft in de tubes die worden weggegooid. En dat zijn er jaarlijks meer dan 1,5 miljard. In die restjes tandpasta zitten ook nog eens microplastics: heel kleine plastic deeltjes. Die spoelen wij gewoon weer weg, maar ze zijn wel schadelijk voor vissen en andere zeedieren.

Precies genoeg

Daarnaast gebruiken we vaak een veel te grote dot tandpasta op onze tandenborstels, vertelt mondhygiënist Marwa Ahmad aan Margriet. Daardoor verbruiken we veel meer plastic dan nodig is. “De grootte van een erwt van tandpasta op je tandenborstel volstaat.” Een tandpastatablet is volgens haar dan een uitkomst. “Met zo’n tablet weet je dat je precies genoeg gebruikt: niet te veel, maar ook niet te weinig.”

Tandpastatabletten

Maar wat zijn het nou precies, die tandpastatabletten? Eigenlijk is dit gewoon tandpasta, maar dan gemaakt zonder water en geperst in de vorm van een pil. Om ze te gebruiken, hoef je er alleen maar even op te kauwen. Door je speeksel verandert de tandpastatablet vanzelf in een pasta. Met een natte tandenborstel kun je vervolgens makkelijk je tanden poetsen. Doordat de tandpastatabletten niet met water gemaakt worden én ze niet in een plastic tube komen, zijn ze een stuk beter voor het milieu dan gewone tandpasta’s.

Mooi alternatief

Marwa is voorzichtig positief over de opmars van de tandpastatabletten. Hoewel ze nog niet zo populair zijn als in de Verenigde Staten en Duitsland, zijn ze in steeds meer tandartspraktijken beschikbaar.  “Er is over nagedacht. Er zit essentiële fluoride in, het is duurzaam, milieubewust en beter voor de wereld. Maar echt gedegen onderzoek ernaar, is er nog niet. Daarvoor is het nog te nieuw”, vertelt de mondhygiënist. Zo weten we nog niet of de tabletten op langere termijn ook goed zijn voor ons gebit. “Maar in een wereld waarin we steeds groener willen worden, is het een mooi alternatief. Ik geef er ook testers van mee aan mijn cliënten.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De MondzorgPoort (@demondzorgpoort)

Lees ook: Een bamboe tandenborstel: dit zijn de (gezondheids)voordelen

Bron: Margriet, Shape | Beeld: Pexels, Cottonbro