Dit gebeurt er met je mond als je je tandenborstel niet op tijd vervangt

tandenborstel

Wanneer heb jij je tandenborstel voor het laatst vervangen?

Je tandenborstel vervangen is een beetje als de schone was opbergen. Je weet dat het moet gebeuren, maar je stelt het toch nog even uit. Maar wat gebeurt er precies met de gezondheid van je gebit? Een expert legt het uit. 

Doorpoetsen met een oude tandenborstel kan een aantal vervelende gevolgen hebben.

Laksheid

Poets jij nog even door met je tandenborstel, ook wanneer je weet en ziet dat het eigenlijk niet meer kan? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 42 procent van de mensen gewoon doorpoetst met een tandenborstel die eigenlijk al vervangen moet worden. Het lijkt niet zo heel erg, maar experts weten wel beter. Het kan namelijk een aantal onprettige gevolgen met zich meebrengen.

Gevolgen

Tandarts Inna Chern vertelt aan Well + Good dat een tandenborstel elke drie tot vier maanden vervangen moet worden. Doe je dat niet? Dan kun je te maken krijgen met schade aan het glazuur en bacteriële overgroei. Ook krijgen mensen die de borstel niet op tijd vervangen te maken met een slechte adem. “Als je je tandenborstel niet op tijd vervangt, kunnen de haren rafelen. Gerafelde haren zijn minder effectief in het verwijderen van tandplak en voedselresten rond de tanden”, aldus Dr. Chern. “Dit kan leiden tot overtollige bacteriën in de mond, wat een slechte adem veroorzaakt.”

Infectie

Houdt het daar op? Helaas. Ook andere problemen kunnen optreden. “De gerafelde haren bevatten ook meer bacteriën, die opnieuw in je mond verspreid kunnen worden, wat een infectie kan veroorzaken.” Om diezelfde reden wordt ook aangeraden om een tandenborstel te vervangen wanneer je net ziek bent geweest.

Lees ook: Dit gebeurt er als je een gaatje in je tand negeert

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash