Bah: dit is de reden dat je je tandenborstel veel vaker moet vervangen

tandenborstel

Zeg eens eerlijk: hoe lang gebruik jij je tandenborstel al?

Na ieder bezoekje aan de tandarts drukt de tandarts je weer op het hart dat je goed moet flossen en poetsen. Dit is ook een van de redenen waarom de meeste mensen de tanden zo’n twee keer per dag schrobben. Bovendien krijg je een stuk schoner gevoel wanneer je je tanden poetst. Echter krijg je al meteen de kriebels wanneer je erbij stilstaat hoeveel bacteriën er tussen de haren van je tandenborstel broeien.

Uit een onderzoek van de universiteit van Manchester blijkt dat de gemiddelde tandenborstel zo’n zeven miljoen bacteriën bevat! Bovendien werd de E.coli-bacterie, oftewel de poepbacterie, regelmatig op de borstel aangetroffen. (Bewaar daarom nooit je tandenborstel vlak bij de wc). Niet zo fris en bovendien kan deze bacterie nare buikkrampen en diarree veroorzaken.

Vervangen
Het is altijd verstandig om je tandenborstel regelmatig te vervangen. In dit geval kun je ‘m beter te vaak vervangen dan te weinig. Borstel jij je tanden steevast met een borstel waarvan de haren al alle richtingen uitwijzen? Gooi deze dan linea recta in de prullenbak en schaf meteen en nieuw exemplaar aan. Wanneer je te lang door poetst met een oude tandenborstel, krioelt het op de borstel niet alleen van de bacteriën maar haal je plak niet meer effectief van je tanden en kiezen. Is je tandenborstel nog in goede staat? Vervang deze alsnog na drie maanden. Hetzelfde geldt voor opzetstukjes.

Let op
Om zo min mogelijk bacteriën via je borstel binnen te krijgen, moet je je tandenborstel iedere dag schoonmaken. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Spoel de borstel na iedere poetsbeurt grondig met water. Zo verwijder je niet alleen resterende tandpasta en vuil, maar ook een groot aantal bacteriën. Leen overigens nóóit je tandenborstel aan iemand uit. Het delen van dit verzorgingsproduct kan het risico op infecties ernstig verhogen.

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest?

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash