5 tekenen van beginnend gehoorverlies en wat je eraan kunt doen

gehoorverlies

Het duurt vaak even voordat je gehoorproblemen opmerkt

Het volume van de televisie steeds een standje hoger zetten, ligt het nou aan jouw oren of aan het apparaat? Het is belangrijk om achteruitgaand gehoor op tijd vast te stellen, zodat je er nog iets aan kunt doen. Deze signalen kunnen je daarbij helpen.

Gehoorverlies

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd maar liefst 1,5 miljard mensen die met een bepaalde vorm van hoorproblemen te maken krijgen. Sommige mensen hebben er van de een op de andere dag last van doofheid, terwijl het bij anderen heel langzaam maar gestaag achteruitgaat. Dit is vaak het geval naarmate je ouder wordt. Dit zijn vijf veelvoorkomende tekenen van beginnend gehoorverlies.

1. Moeite om te verstaan wat anderen zeggen

“Hè?” “Wat zei je?” “Zei je iets?” Hoor je jezelf steeds vaker vragen wat iemand nu precies heeft gezegd? Heb je het idee dat je steeds dichterbij iemand in de buurt moet staan om je gesprekspartner te verstaan? In een beginnend stadium is dit vaak alleen het geval op plekken met veel achtergrondgeluid, bijvoorbeeld in de supermarkt of op een terras. Als je twijfelt aan je gehoor, let dan eens op op welke verschillende plekken je de meeste moeite hebt om anderen te verstaan.

2. Geluid van de tv harder zetten

Voor jezelf klinkt het alsof de televisie op normaal volume staat, maar je partner of huisgenoten merken steeds vaker op dat het geluid zo hard staat. Wuif zulke opmerkingen niet zomaar weg, maar houd in de gaten of je de andere situaties in dit lijstje ook herkent. Dit zou zomaar kunnen wijzen op beginnend gehoorverlies.

3. Je moe voelen na een gesprek

Als je steeds aandachtiger moet luisteren, zul je merken dat je sneller uitgeput raakt na een gesprek. Al die concentratie kost je namelijk veel energie. Heb je het idee dat een gesprekje voeren steeds lastiger is? Trek dan aan de bel bij een gehoorspecialist. Niet mee kunnen doen aan een gesprek kan namelijk gevoelens van isolatie en eenzaamheid oproepen, terwijl er vaak goede hulp bestaat.

4. Meer moeite met telefoongesprekken

Als je met iemand belt, zie je geen gezichtsuitdrukkingen of lipbewegingen. Daardoor kan het nog lastiger zijn om iemand te verstaan of een verhaal te volgen. Vind je het moeilijker dan vroeger om een telefoongesprek te voeren, dan kan dit duiden op beginnende doofheid.

5. Piep in je oren

Een piep in je oren, oftewel tinnitus, is een veelvoorkomend probleem. Het kan voorkomen nadat je bent blootgesteld aan te hard geluid, bijvoorbeeld vroeger tijdens een concert of tijdens het uitgaan. Maar het kan ook plotseling de kop opsteken. Vooral als de piep samengaat met een slechter gehoor, is het belangrijk om snel een afspraak te maken bij je huisarts.

Behandelingen

Gehoorverlies komt voor op veel verschillende niveaus. Net als dat er allerlei soorten brillen en lenzen zijn, bestaan er gelukkig ook verschillende soorten gehoorapparaatjes die je kunnen helpen om het luisteren weer wat gemakkelijker te maken. In sommige medische gevallen kan een operatie ook uitkomst bieden. Aarzel dus niet als je beginnend gehoorverlies vermoedt en maak een afspraak bij de huisarts en/of de hoorspecialist.

Lees ook: Aan deze 7 tekenen herken je een gezond lichaam

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash