11 subtiele tekenen van diabetes


Deze symptomen kunnen wijzen op diabetes

Eén op de 14 Nederlanders heeft diabetes, dan zijn ruim 1,2 miljoen mensen. Volgens het diabetesfonds hadden in 2010 ongeveer 200.000 Nederlanders diabetes zonder dat ze het wisten, omdat ze niet met hun vage klachten naar de huisarts gaan. Daarnaast hebben 750.000 Nederlanders een verhoogde kans op diabetes omdat zij een verstoorde suikerhuishouding hebben. De symptomen van diabetes zijn erg subtiel, maar als je er meerdere van deze lijst kunt afvinken is een ritje naar de huisarts de moeite waard.

Veel mensen kampen met diabetes zonder het te weten.

1. Naar de wc

Bij diabetes wordt er niet genoeg insuline aangemaakt waarmee suiker wordt afgebroken. Hierdoor zit er dus erg veel suiker in je bloed, waar je lichaam vanaf wil. Daarom ga je meer plassen. Merk je dat je erg vaak naar de wc moet en ook ‘s nachts meerdere keren wakker wordt omdat je een hoge drang voelt, dan kan dit een teken zijn van diabetes.

2. Dorst

Omdat het eerste symptoom is dat je veel naar het toilet moet, is het gevolg daarvan dat je constant dorst hebt. Het ergste is, sommige mensen proberen hun dorst te lessen met cola of sap, waardoor ze alleen maar meer suiker binnenkrijgen.

3. Vieze adem

Door alle dorst, krijg je ook snel een vieze adem. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je lichaam in plaats van suiker je vet gaat verbranden, een proces dat ketose heet. Mensen die een ketogeen dieet volgen, wakkeren zelf dit proces aan. Doe jij niet aan zo’n dieet maar heb je een vies zoete adem of zelfs een adem die naar aceton ruikt? Dan kan het zijn dat je lichaam in ketose is zonder dat je het zelf doorhebt.

4. Je ziet niet meer goed

Wazig zicht is een veelvoorkomend symptoom van diabetes bij vrouwen. Door een te hoog suikerpeil kan er vocht in je ooglens komen waardoor je wazig gaat zien. Overweeg je naast de andere symptomen ook een tripje naar de opticien, dan kun je misschien beter eerst naar de huisarts gaan. Als je glucoselevels worden verbetert, ga je ook weer scherper zien.

5. Je hebt slapende handen en voeten

Voel je vaak prikjes in je armen, handen en benen en heb je het gevoel dat een lichaamsdeel ‘slaapt’? Ook dit kan een symptoom van diabetes zijn. Omdat je bloed niet meer goed stroomt, kunnen zulke tintelingen voorkomen.

6. Je geneest slecht

Als je een hoge bloedsuikerspiegel hebt genezen wondjes en blauwe plekken minder snel dan normaal. Daarnaast loop je een hoger risico op een infectie, omdat de suiker in je bloed bacteriën kan aanwakkeren.

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2