DIT zijn de tekenen die erop wijzen dat jij emotioneel intelligent bent, herken jij jezelf hierin?

DIT zijn de kenmerken van emotioneel intelligente mensen

Emotionele intelligentie is een ongrijpbaar deel van jezelf dat bepaalt hoe je omgaat met andermans gedrag, je eigen emoties en met de relaties die je tot anderen hebt. Ook is het een soort kompas dat ons aan de hand neemt door de sociale jungle en ons helpt om persoonlijke keuzes te maken.

Het is een stuk lastiger te meten dan het IQ, juist omdat het zo ongrijpbaar en subjectief is. Er bestaan wel wetenschappelijk onderbouwde testen, maar deze zijn erg uitgebreid en niet zomaar één, twee, drie in te vullen. Er zijn echter wel een aantal belangrijke kenmerken te onderscheiden die mensen met een hoge emotionele intelligentie bezitten.

  1. Je kan je gevoelens goed onder woorden brengen: Emoties bij jezelf herkennen is niet iets wat iedereen even goed kan. We voelen ze wel, maar het is lastig over te brengen. Terwijl anderen alleen kunnen zeggen dat ze zich ‘rot’ voelen als ze niet lekker in hun vel zitten, hangen mensen met een hoge emotionele intelligentie aan dat soort gevoelens woorden als ‘gefrustreerd’, ‘prikkelbaar’, ‘overweldigd’ of ‘angstig’.
  2. Je bent nieuwsgierig naar mensen: Die nieuwsgierigheid komt voort uit empathie – een van de belangrijkste karaktereigenschappen van emotioneel intelligente mensen. Des te meer je geeft om anderen en wat ze doormaken, des te nieuwsgieriger je naar ze bent.
  3. Je kan goed omgaan met verandering: Je bent heel flexibel ingesteld en past je zonder moeite aan je omgeving aan. Je weet dat angst voor verandering verlammend werkt en een bedreiging vormt voor je persoonlijke geluk.
  4. Je kent jezelf: Je bent je goed bewust van je sterke én zwakke kanten. Je weet hoe je je sterke punten moet inzetten en in je voordeel laat werken terwijl je voorkomt dat je zwakke punten je tegenhouden.
  5. Je bent moeilijk te beledigen: Als jij goed weet wie je bent dan is het moeilijk voor iemand anders om je op de kast te krijgen. Emotioneel intelligente mensen zijn vaak zelfverzekerd en openminded, waardoor je een behoorlijk dikke huid hebt.
  6. Je streeft niet naar perfectie: Wanneer perfectie je doel is, zal je altijd geplaagd worden door een stemmetje dat zegt dat je het niet goed genoeg doet en je gedemotiveerd maakt. Daardoor ben je alleen maar bezig met wat je niet hebt bereikt in plaats van verder te gaan en enthousiast te zijn over de toekomst.
  7. Je slaapt genoeg: Slaap is erg belangrijk om je emotionele intelligentie en stressniveau op peil te houden. Als je slaapt, laadt je brein zich letterlijk weer op. Mensen met een hoog EQ weten dat zelfcontrole, concentratie en geheugen allemaal afnemen als ze niet genoeg slapen – en maken van slapen dus een prioriteit.

Herken jij jezelf in deze kenmerken van emotioneel intelligente mensen? Laat het ons weten in de reacties!

Ook leuk om te lezen:

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie