Aan deze 7 tekenen herken je een gezond lichaam

gezond lcihaam

Deze signalen kunnen je meer vertellen over je gezondheid

Vaak worden we om de oren geslagen met symptomen van verschillende ziekten. Maar hoe kunnen we een gezond lichaam eigenlijk herkennen? Daar bestaat geen duidelijk antwoord op. Sommige lichamelijke of mentale problemen zijn immers niet zichtbaar. Ook betekent ‘gezondheid’ voor iedereen iets anders. Wel zijn er een paar signalen die kunnen aangeven of je lichaam in een goede staat verkeert. Herken jij deze tekenen?

Een gezonde hartslag

Een normale hartslag van een volwassene in rust ligt volgens de Hartstichting tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan je hartslag flink oplopen. Zodra je met de inspanning stopt, moet je hartslag ook weer afnemen tot het normale aantal slagen. Duurt dit bij jou slechts een paar minuten? Dan is dit een teken dat je een goede conditie hebt.

Sterke nagels

Wanneer je nagels er niet op en top uitzien, hoeft dit niet te betekenen dat je een ongezond lichaam hebt. Wel kunnen slecht ogende nagels (bijvoorbeeld met verkleuringen) onder andere wijzen op diabetes en longproblemen. Sterke, gladde en roze nagels kunnen juist een signaal zijn van een goede gezondheid.

Goede neus

Een scherp reukvermogen is ook een teken van goede gezondheid. Sterke geuren als banaan, limoen of kaneel zou je normaal gesproken moeten kunnen waarnemen. Een verminderd reukvermogen kan een symptoom zijn van meerdere ziekten.

Een regelmatige stoelgang

Niet het prettigste om naar te kijken, maar je ontlasting kan wel vertellen of je stoelgang gezond is. Mensen met een goede stoelgang gaan iedere dag rondom hetzelfde tijdstip naar de wc voor een grote boodschap. Gezonde ontlasting is groot en zacht. Als nummer 2 hard, droog en/of klein is, kan dit een teken zijn dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Waterige ontlasting kan een teken zijn van een infectie.

Heldere urine

Als je dan toch oplettend toiletbezoekje maakt, kijk dan ook eens naar je plas. De kleur van je urine kan iets verklappen over je gezondheid. Normale, gezonde urine is helder geel, lichtgeel of strogeel. Sommige tekorten of nierproblemen zijn af te lezen aan de kleur van je urine, dus trek vooral bij je huisarts aan de bel als de kleur afwijkt. Ook als je bloed aantreft in je urine is het belangrijk om de dokter te raadplegen.

Witte, niet uitpuilende ogen

Gezonde ogen zijn wit en puilen niet uit. Bij sommige ziekten kleurt het oogwit geel of komen de ogen naar voren. Is dit bij jou het geval? Laat je gezondheid dan checken bij de huisarts.

Op dezelfde tijd opstaan

Wanneer je iedere dag rond dezelfde tijd opstaat zónder behulp van een wekker, dan lijkt het erop dat je slaapritme goed zit. Het is een teken dat je lichaam voldoende uitrust tijdens de nacht. Daarnaast geeft het aan dat je interne systemen goed functioneren.

Maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan altijd contact op met je (huis)arts.

Lees ook: 5 huisplanten die goed zijn voor je gezondheid

Bron: Women’s Health, Hartstichting | Beeld: Pexels