11 tekenen dat je hoofdpijn eigenlijk migraine is

migraine
Meer dan de helft van de migraines wordt nooit gediagnostiseerd

Naar schatting weet de helft van de mensen die af en toe migraines krijgt niet eens dat hun hoofdpijn eigenlijk migraine is. Daarnaast hebben vrouwen drie keer zoveel kans op migraine! Heb jij vaak hoofdpijn maar ben je hier nooit mee naar een arts gegaan? Het kan zijn dat er meer aan de hand is dan een ‘gewone’ hoofdpijn. Deze 11 signalen laten je weten dat je hoofdpijn eigenlijk migraine is.

Soms zijn migraines niet goed van gewone hoofdpijn te onderscheiden.

1. Bonkend hoofd

Veel migrainepatiënten omschrijven hun hoofdpijn als een bonkende pijn, alsof ze hun hartslag in hun hoofd horen. Ook voelen sommige mensen een kloppende ader bij hun slapen tijdens een migraineaanval. Een gewone hoofdpijn is meer een doffe pijn.

2. Eén kant

De meeste migraines komen vooral voor aan één kant van je hoofd. Een bonkend hoofd kan namelijk ook voorkomen bij hoofdpijn door spanning of uitdroging, maar die hoofdpijn zit overal. Waarom de pijn precies aan één kant zit weten wetenschappers niet, maar het heeft waarschijnlijk iets met de loop van de zenuwen te maken.

3. Vonken zien

Als je tijdens je hoofdpijn je ogen sluit en je allerlei lichtjes en flitsen ziet, kan dit een teken van migraine zijn. Ook kun je dingen zien als je je ogen open hebt, zoals gekke kleuren of zogenaamde aura’s. Ook kan je zicht wazig worden of je ziet allemaal lijntjes en zigzagfiguren door je beeld. Dit gebeurt bij een normale hoofdpijn meestal niet.

4. Tintelingen

Omdat je hersenen tijdelijk minder goed werken door de migraine, kun je ook tintelingen voelen in je armen en benen, meestal aan één kant van je lichaam of zelfs gevoelloos raken. Dit lijkt op de symptomen van een beroerte, maar het heeft (gelukkig) niets met elkaar te maken.

5. Misselijk

Veel mensen met migraine worden ook misselijk en moeten zelfs overgeven. Dit komt omdat je zenuwen naar je buik lopen. Als deze worden geactiveerd tijdens een migraineaanval dan kan het voorkomen dat je hierdoor misselijk wordt.

Lees de andere vier tekenen van migraine op de volgende pagina.

Pagina 1/2