Telefoon mee naar het toilet? Dit is waarom je dat niet meer moet doen!

telefoon mee
Telefoon mee naar het toilet? Niet meer doen!

Spelletjes spelen, appen of door je tijdlijn scrollen: neem de telefoon mee en we kunnen ons zo een halfuur op het kleine kamertje vermaken. Breng jij ook wel eens een kwartier of langer op het toilet door? Dan is dat geen goed teken. 

Dit is de reden dat je nooit langer dan een kwartier op het toilet zou moeten zitten.

Geen telefoon!

Wanneer je voelt dat je voor nummertje twee naar het toilet moet, neem je vaak je telefoon mee. Even wat mailtjes versturen, door Facebook scrollen of een spelletje spelen; je zit zo een halfuur op de wc. Toch kun je beter je telefoon niet meer meenemen, want poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt volgens Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding aan de University of Pittsburg, maar beter niet langer dan 10 tot 15 minuten op het kleine kamertje doorbrengen.

Ophouden en forceren

Heb je er langer voor nodig, dan voel je misschien nog niet genoeg aandrang om de grote boodschap te kunnen doen. Hierdoor bestaat de kans dat je gaat persen en duwen, waarna er aambeien kunnen ontstaan. Dit is pijnlijk en kan zelfs gaan bloeden. Je moet dus alleen maar het toilet bezoeken als je aandrang voelt. Zit je langer dan tien minuten op het toilet en komt er nog steeds niets van? Ga dan even iets anders doen en ga pas weer als je aandrang voelt. Bezoek je het toilet dan te laat, dan kun ‘omgekeerde darmperistaltiek’ ervaren. Hierbij trekt de stoelgang zich terug in de darm waardoor het moeilijker kan worden om te poepen.

Stress & obstipatie

Kost het je altijd langer dan tien tot vijftien minuten om te poepen, dan is er misschien meer aan de hand. De oorzaak hiervoor hoeft lang niet altijd ernstig te zijn: iets simpels als stress kan er al voor zorgen dat de darmbeweging vermindert en je dus minder goed naar het toilet kan. Ook kunnen langdurende toiletbezoeken wijzen op een tekort aan vezels. Eet meer vezels, drink daarbij genoeg water en je zult zien dat het probleem zo is opgelost.

Ja, het komt nog nauw, die grote boodschap.

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Men’s Health | Beeld: Pxhere